Асоціація газового ринку попереджає про загрозу відключення від газопостачання в новостворених ОТГ

Асоціація газового ринку попереджає про загрозу відключення від газопостачання в новостворених ОТГ

Голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов. Організація попереджує: в Україні з'явилася загроза газопостачанню закладів бюджетної сфери в опалювальний період

Згідно з положеннями Кодексу газорозподільних систем, установи, які не будуть закріплені за жодним постачальником, мають самостійно припинити газоспоживання

1 січня 2021 року втрачають чинність попередні договори на розподіл та постачання природного газу з бюджетними установами, що знаходяться в управлінні виконавчих органів сільських/селищних/міських рад.  

Разом з тим, в світлі розпочатої в грудні поточного року реформи адміністративно-територіального устрою України, щодо формування та розформування територіальних громад, частина місцевих органів виконавчої влади не забезпечила проведення необхідної процедури підконтрольними бюджетними установами та організаціями, щодо укладення договорів на розподіл та постачання природного газу.  Це ставить під загрозу забезпечення газопостачання бюджетних установ в новому році.

За даними Асоціації, станом на 28 грудня, через інформаційну платформу Оператора ГТС операторами ГРМ одержано близько 10 000 повідомлень на відключення об’єктів соціально-побутового призначення та бюджетних установ, у зв’язку з відсутністю постачальника газу на ці об’єкти, з 1 січня 2021 року. 

Це ставить під загрозу газопостачання закладів бюджетної сфери в опалювальний період, в тому числі дитячих дошкільних закладів та лікарень. 

Оператори газорозподільних систем будуть змушені з 1 січня припиняти розподіл природного газу на об’єкти соціально-побутового призначення та бюджетної сфери у разі не укладення договорів на постачання та розподіл природного газу. 

Згідно положень Кодексу газорозподільних систем, установи, які не матимуть договору на розподіл газу і не будуть закріплені за жодним постачальником, мають самостійно припинити власне газоспоживання. 

Щоб запобігти подібній ситуації, Асоціація публічно закликає всі органі державної влади максимально сприяти укладанню договорів на розподіл природного газу новосформованими територіальними громадами та включення бюджетних установ до реєстру споживачів будь-якого постачальника.

Можливими шляхами мінімізації негативних наслідків в поточній ситуації, на думку Асоціації, могли би бути наступні кроки:

  1. широке інформування рад, що припиняються, про повноваження їх виконавчих комітетів в період до обрання персонального складу виконавчих комітетів новообраних рад, в частині необхідності укладення договорів на постачання та розподіл природного газу бюджетними установами та організаціями, які віднесені до сфери їх управління;

  2. ініціювання НКРЕКП внесення змін до Правил постачання природного газу, Кодексу ГТС, Типового договору постачання природного газу постачальником «останньої надії», щодо доповнення переліку випадків, в яких постачання природного газу споживачу може здійснюватися постачальником «останньої надії» наступним: «між діючим постачальником та споживачем розірваний договір на постачання природного газу або призупинений у частині постачання природного газу на відповідний період, при цьому споживач не встиг оформити договірні відносини з новим постачальником» (дана норма діяла до 23.09.2020 року);

  3. надання Уповноваженим органом з питань закупівель узагальненої консультації рекомендаційного характеру на адресу розформованих/сформованих територіальних громад щодо можливості проведення переговорної процедури, на підставі абзацу 2 пункту 3 частини другої статті 40 ЗУ «Про публічні закупівлі», щодо закупівлі природного газу для забезпечення газопостачання об’єктів соціально-побутового призначення в умовах реорганізації територіальних громад та з метою недопущення   припинення газопостачання з 01.01.2021 року, через неможливість дотримання строків проведення тендерної процедури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: