Домбровський не виключає відкликання законопроекту про відтермінування ринку електроенергії

Домбровський не виключає відкликання законопроекту про відтермінування ринку електроенергії
22 травня Кабмін прийняв всі ключові документи, необхідні для запуску нового ринку електроенергії

Домбровський зазначив, що головна умова запуску ринку електроенергії з 1 липня – уряд має взяти відповідальність на себе

Голова комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський не виключає можливість відкликання законопроекту N 10318 про відтермінування нового ринку електроенергії. Про це він заявив в рамках Форуму з енергетичної безпеки України.

Домбровський зазначив, що головна умова запуску ринку електроенергії з 1 липня – уряд має взяти відповідальність на себе.

«Верховна Рада прийняла законопроект про ринок електричної енергії два роки тому. В законопроекті є чітко розписані зобов’язання всіх органів виконавчої влади і всіх ключових стейкхолдерів з точки зору того, що потрібно було зробити. Сьогодні, якщо уряд або Міністерство енергетики готові взяти відповідальність, і вони переконані, що ринок можна запускати з 1 липня, будь ласка, вони можуть сказати: друзі, ми переконані, що ринок можна запускати з 1 липня. Ми беремо на себе відповідальність. Ми з Підлісецьким можемо і відізвати цей законопроект», - сказав нардеп.
 
Як повідомлялося, вчора, 22 травня, Кабмін прийняв всі ключові документи, необхідні для запуску нового ринку електроенергії. «Йдеться про покладання спеціальних зобов'язань на «Енергоатом», «Укргідроенерго» і частково на «Укренерго», про порядок проведення аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми контрактами, про порядок проведення конкурсу на введення нових генеруючих потужностей і інші», - розповіли в уряді.
 
Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ринок електроенергії має запуститися з 1 липня. Глава уряду вважає, що при введенні нового ринку електроенергії має бути врахований соціальний аспект. «Для мене ж дуже важливо, щоб будь-які новації не призвели до підвищення цін на електроенергію для людей», – сказав Гройсман. Саме для цього, по аналогії з Францією, на енергоринку якої також велика частка атомної енергії, на державні генерації («Енергоатом» та «Укргідроенерго») накладаються спецзобов'язання (PSO).
 
Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року запланований старт роботи нового ринку електроенергії, що запровадить в України Третій енергетичний пакет ЄС. Від своєчасного запуску залежить, чи отримає країна 500 млн евро макроекономічної допомоги від ЄС та подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: