«Харківгаз» заявив, що Оператор ГТС приписує йому борги тепловиків за газ

«Харківгаз» заявив, що Оператор ГТС приписує йому борги тепловиків за газ

У компанії заявляють, що дії «Оператора ГТС» створюють загрозу безперебійному газопостачанню

У березні 2020 року АТ «Харківгаз» отримав від ТОВ «Оператор ГТС» реєстр на відключення двох комунальних підприємств Харківської області. «Харківгаз» стверджує: «Оператор ГТС» ігнорує факт, що ці підприємства є захищеними споживачами, які забезпечують теплом і гарячою водою близько 300 тис. людей, в п'яти районах Харківської області, а не оплачений тепловиками газ на суму 24 млн грн «Оператор ГТС» намагається приписати оператору газорозподільної мережі «Харківгаз».

У компанії заявляють, що дії «Оператора ГТС» створюють загрозу безперебійному газопостачанню підприємств, від яких залежить тепло і комфорт 300 тисяч мешканців Харківської області. В умовах діючого карантину це загрожує дестабілізацією ситуації і ускладненням соціальної обстановки. У зв'язку з цим «Харківгаз» вже звернувся до Президента України, Ради національної безпеки і оборони, Кабінету Міністрів і в Харківську обласну державну адміністрацію з проханням не допустити виходу ситуації з-під контролю і зобов'язати Оператора ГТС і НАК «Нафтогаз України» виконувати свої зобов'язання, діяти в рамках закону для стабільного завершення опалювального сезону.

Оператор газорозподільної мережі «Харківгаз» не є постачальником газу і відповідає виключно за його доставку споживачам Харківської області. Постачальником газу для підприємств теплокомуненерго на всій території України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів №867, на період до 20 травня 2020 року є НАК «Нафтогаз України». За Кодексом ГТС, неплатежі теплових підприємств Оператор ГТС зобов'язаний фіксувати саме за чинним постачальником. «Замість цього, Оператор ГТС несанкціоновано намагається приписати «Харківгаз» неплатежі КП «Обласний інформаційно-технічний центр» на суму 24 млн грн., за спожиті 4,2 млн куб. м», - скаржаться в компанії.

«Харківгаз» наголошує, що з лютого 2020 року НАК «Нафтогаз України» ухиляється від оформлення поставок газу для харківського КП «Обласний інформаційно-технічний центр». А з березня 2020 року «Нафтогаз» призупинив оформлення документів на поставку газу для КП «Теплові мережі Роганської сільради» - ще одного комунального підприємства Харківщини. Такі дії, за словами представників «Харківгазу», є порушенням Законів України «Про ринок природного газу» та «Про теплопостачання», а також розпорядження Кабінету Міністрів №921-р від 29 вересня 2019 року, яке зобов'язує всіх учасників ринку газу, поряд з обласними державними адміністраціями, забезпечити стабільне проходження поточного опалювального сезону. Це підтвердив і Господарський суд Харківської області, рішенням якого від 3 лютого 2020 року введено заборону на обмеження газопостачання для КП «Обласний інформаційно-технічний центр».

Зараз фахівці «Харківгазу» забезпечують стабільну доставку газу всім тепловим підприємствам Харківщини, що дозволяє в період карантину підтримувати нормальні умови в тисячах квартир, будинків і сотнях лікарень області.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: