Кабмін поверне борги замість підвищення тарифів, - ЗМІ

Кабмін поверне борги замість підвищення тарифів, - ЗМІ

Для покриття витрат на закупівлю вугілля Кабмін міг або підняти тарифи, або повернути борги генеруючим компаніям

Щоб уникнути нового підвищення тарифів, Кабінет міністрів компенсує енергетикам різницю між ціною вугілля за методикою Роттердам+ і її реальною вартістю на світових ринках за рахунок повернення боргів минулих років. Про це пише видання bzns.media.

Як зазначається у статті, в Україні сьогодні значний дефіцит вугілля, в тому числі, у зв'язку з блокадою торгівлі на тимчасово окупованих територіях. При цьому, дешеве українське вугілля довелося в авральному порядку замінити дорогим імпортом з США, ПАР і РФ. При цьому ціна закупівлі вугілля, закладена в тарифах за формулою Роттердам+, зараз становить 2113 грн/т (база калорійності 5200 ккал), що значно нижче реальних цін на світових ринках.

Для покриття витрат на закупівлю вугілля Кабмін міг або підняти тарифи, або повернути борги генеруючим компаніям. У зв'язку з цим, 18 жовтня з'явилося Розпорядження уряду «Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій», яким передбачено виділення ДП «Енергоринок» 2 млрд грн кредитних коштів в рахунок погашення заборгованостей перед тепловою генерацією.

У статті підкреслили, що це не нове рішення. Вперше практика залучення кредитів ДП «Енергоринок» для часткового погашення боргів перед генеруючими компаніями була реалізована в 2014 році, коли за розпорядженням Кабміну № 1164 ДП «Енергоринок» вже залучав кредит у сумі 2 млрд грн для вугілля. Тоді експеримент себе виправдав. І це створює стриманий оптимізм в українців, які все ще сподіваються перезимувати без віялових відключень електроенергії.

Третього березня 2016 р. НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій вартість вугільної складової в ціні електроенергії обчислюється на основі індексу API2 найбільшого європейського вугільного хаба ARA (Роттердам, Нідерланди). У квітні того ж року Кабмін прийняв постанову №315, якою прив'язав оптову ціну газу до німецького хабу "NetConnect Germany" (Дюссельдорф, Німеччина) та витрат на його транспортування до українсько-словацького кордону.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України вивчає законність прив'язки ціни енергетичного вугілля до європейського індексу (формула "Роттердам+"). У свою чергу, з ініціативи НКРЕКП, незалежний аудит рішень енергетичного регулятора проводять експерти Європейського Енергоспівтовариства. За прогнозами глави секретаріату Енергоспівтовариства ЄС Янеза Копача, висновки експертів будуть готові до кінця 2017-го року.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: