На Миколаївщині борги за газ у кожного другого споживача

На Миколаївщині борги за газ у кожного другого споживача

Через борги за газ 48 тисяч субсідіантів можуть залишитися без державної допомоги

За результатами першого півріччя 2018 року борг побутових споживачів газу в Миколаївській області збільшився на 37% у порівнянні з таким же періодом минулого року, і становить майже 400 млн грн. Через борги за газ 48 тис. субсідіантів можуть залишитися без державної допомоги.

Борги за газ мають 183 тис. домогосподарств Миколаївської області, що становить 52% від усіх клієнтів «Миколаївгаз ЗбутУ». Найбільше боржників в обласному центрі – в Миколаєві 112 тис. споживачів газу (61% від всіх неплатників) накопичили боргів на суму 296 млн грн (майже 75% заборгованості).

Неплатежі за газ створюють для «Миколаївгаз Збуту» значні фінансові труднощі. Компанія не має можливості своєчасно розрахуватися за поставлений газ з НАК «Нафтогаз України», як це передбачено алгоритмом, затвердженим госегулятором. Крім побутових споживачів, борг перед «Миколаївгаз Збутом» накопичив також держбюджет – несплата за газ, поставлений пільговикам і субсідіантам, становить понад 85 млн грн. В результаті у компанії хронічний дефіцит коштів, необхідних для ефективної діяльності з постачання газу і обслуговування клієнтів.

Для скорочення заборгованості за газ «Миколаївгаз Збут» інформує неплатників про те, що в разі непогашення боргу їм буде припинено постачання газу. За перше півріччя компанія розіслала 24 тис. таких повідомлень. У разі відсутності реакції з боку неплатників «Миколаївгаз Збут» вдається до крайніх заходів. Так, за вказаний період поставки газу були припинені понад 17 тис. боржникам.

«Газ є дорогим товаром, оплата за який обов'язкова. Крім того, несвоєчасна оплата за спожитий енергоресурс призводить до ще більших витрат, адже для відновлення газопостачання абонентам доведеться додатково сплатити витрати за його відключення-підключення», - говорить директор «Миколаївгаз Збуту» Наталія Левченко.

Борги за газ є підставою для припинення субсидій. З 183 тис. боржників в Миколаївській області - 48 тис. є одержувачами субсидії. Згідно із законодавством, якщо при призначенні субсидії на наступний термін у споживача є прострочена понад два місяці заборгованість, то субсидія може бути призначена тільки за умови її погашення або укладення договору на реструктуризацію боргу.

«Хочемо ще раз звернутися до наших клієнтів з нагадуванням про необхідність погасити всі борги до початку опалювального сезону. Інакше в опалювальний сезон боржники можуть увійти без газопостачання і без субсидії», - резюмує Левченко.

Щоб уникнути негативних наслідків, пов'язаних з накопиченням боргів на особових рахунках, абонентам рекомендується вчасно оплачувати послуги за спожитий газ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: