Навколо формул Дюссельдорф+ і Роттердам+ багато спекуляцій, - політолог

Навколо формул Дюссельдорф+ і Роттердам+ багато спекуляцій, - політолог

Ціна на вугілля і газ в Україні за імпортним паритетом через дефіцит енергоресурсів, - Сазонов

Навколо формул встановлення цін на енергоносії Дюссельдорф+ і Роттердам+, за якими ціни на газ і вугілля в Україні розраховуються з прив'язкою до міжнародних індексів, занадто багато спекуляцій політиків і популістів. Про це заявив політолог Кирило Сазонов у програмі «Вечір з Єгором Чечериндою» на каналі Еспрессо.

«Я настільки втомився слухати спекуляції на цю тему. Пояснюю. Ціна на вугілля, електроенергію і на газ у нас йде за імпортним паритетом, формулою «Дюссельдорф плюс» для газу і «Роттердам плюс» для вугілля. Це факт. Чому? Тому що у нас дефіцит цих енергоносіїв в країні. І ми його відповідно докуповує, 30% газу, 20% вугілля, за кордоном. За будь-якої економічної теорії, останній імпорт впливає на кінцеву ціну».

За словами політолога, формули Дюссельдор+ і Роттердам+ впливають на тарифи для промисловості, для населення Кабмін (встановлює тарифи на газ) і НКРЕКП (встановлює тарифи на електроенергію), стримують зростання тарифів. «Електроенергія у нас для населення набагато дешевше, ніж для промспоживачів. «Нафтогаз» намагається в переговорах з МВФ говорити про ринкову ціну газу, про «Дюссельдорф плюс». Але насправді Кабмін наполягає дуже жорстко з 60% того, що хотів МВФ, 23,5. Тобто, для населення ціна на газ була і залишається набагато нижче. Ось це те, що ми маємо», - підкреслив він.

Кирило Сазонов також окремо зупинився на питанні субсидій - вони беруться з кишені платників податків. «Але в чому парадокс - ми датуємо одночасно пенсіонера, який живе в однокімнатній квартирі площею 30 квадратів і лідерів партій, які живуть в 500-метрових будинках». За словами політолога, за кілька років ми прийдемо до того, що ціна газ буде реально ринкової, але субсидії будуть виділятися тільки і виключно малозабезпеченим громадянам.

Нагадаємо, обидві формули (Дюссельдорф+ і Роттердам+) були прийняті для ціноутворення на ринку газу і вугілля на вимогу західних партнерів України - Єврокомісії і МВФ.

Протягом 2018 оптово-ринкову ціну електричної енергії і тарифи на електроенергію практично не змінювалися. А ось ціна на газ для промисловості зростає щомісяця. Лише в 2018 році ціна на газ для бізнесу змінювалася 8 раз в бік збільшення. В результаті ціни на газ зросли майже в два рази - з рівня 7,9 тис. - 8,9 тис. Грн за 1000 куб. м до 1,3 тис. - 1,5 тис. грн за 1000 куб. м. (з ПДВ).

Аналогічна ситуація з тарифами для населення: тарифи на електроенергію не ростуть, тарифи на газ зросли на 23,5% з 1 листопада 2018.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: