Новий рік росіяни розпочнуть з підвищеними цінами

Новий рік росіяни розпочнуть з підвищеними цінами

У 2019 року зросте вартість цілого спектра товарів і послуг для росіян

Нові цінники: за що росіяни будуть платити більше в 2019-му

C 1-січня 2019 року в Росії виростуть ціни відразу в декількох важливих сегментах економіки. Подорожчають тарифи ЖКГ, продукти харчування, паливо, одяг і взуття, тютюн і алкоголь, кредити, мобільний інтернет, вартість послуг для населення. На це прямо або побічно вплинуть зростання ПДВ, падіння курсу рубля, збільшення акцизів, розганяється інфляція і ряд інших політичних і економічних чинників.

Тарифи на житлово-комунальні послуги для росіян в 2019 році будуть збільшені двічі. У січні підвищення складе 1,7 відсотка, а в липні - ще 2,4 відсотка. Ініціатива підвищити тарифи ЖКГ належить Мінекономрозвитку РФ. Відомство пояснило, що ця міра необхідна через збільшення з 2019 року ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 18 відсотків до 20 відсотків. Відповідний закон президент РФ Володимир Путін підписав ще на початку серпня 2018 року.

З 1 січня 2019 року помітно зросте ціна на бензин і дизель. Це пов'язано з рішенням уряду РФ підняти акцизи на 3700 рублів за тонну бензину - до 12 314 рублів, і на 2700 рублів за тонну дизельного палива - до 8 541 рубля.

Але підвищення, як пояснюють в Кремлі, планувалося ще раніше. Просто від цих планів відмовилися на короткий час через різке зростання закупівельних цін на паливо в кінці травня 2018 року. Тоді, щоб стабілізувати ситуацію, уряд вирішив знизити акцизи на бензин і дизель з 1 червня на 3000 і 2000 рублів відповідно. До того ж було прийнято рішення не піднімати ціни з 1 липня.

Зростання ПДВ до 20 відсотків і збільшення акцизів на паливо безпосередньо вплинуть на вартість продуктів в магазинах. Експерти галузі прогнозують, що ціни на різні групи товарів можуть вирости від 2 відсотків до 15 відсотків протягом 2019 року. До непрямих причин вони відносять падіння курсу рубля, зростання тарифів ЖКГ і прогнозоване збільшення вартості оренди в області рітейлу.

Найбільш помітне зростання відбудеться на імпортні овочі та фрукти. І тут, крім вже озвучених причин, важливу роль відіграє фактор сезонності.

«Традиційно до Нового року частка вітчизняної овочевої продукції скорочується. Відповідно, в січні і лютому частка імпорту буде більше, і завжди в цей період іде стрибок (цін) на овочі та фрукти», - цитує РИА «Новости» президента Російської асоціації експертів ринку рітейлу ( РАЕРР) Андрія Карпова.

Аналітик пророкує зростання цін на імпортні фрукти і овочі на 2-3 відсотки в січні і 10-15 відсотків за перший квартал 2019 року. При цьому збільшення ПДВ не вплине на вартість соціально значущих лікарських препаратів, товарів для дітей і продуктів харчування.

Окремими рядками в подорожчала споживчому кошику стануть такі пункти, як тютюн і алкоголь. Планове підвищення акцизів за тисячу штук на сигарети складе 172 рубля. Що стосується алкоголю, то акцизи на нього не збільшаться, але ціни будуть рости через непрямі причини - подорожчання палива, ПДВ, а головне - скасування пільгових ставок на російське вино з місць із захищеним географічним найменуванням.

Дороге паливо, логістика та падіння курсу рубля відіб'ються і на вартості одягу і взуття. Це стосуватиметься як імпортної продукції, так і товарів, вироблених вітчизняними компаніями, що використовують зарубіжні комплектуючі.

Подорожчання кредитів - ще один пункт, який прямо або побічно торкнеться всіх росіян в 2019 році. Це пов'язано з рішенням Центробанку підвищити ключову ставку до 7,75 відсотка. Це вплине і на іпотеку, і на споживчі кредити, і на вартість виробництва товарів в цілому.

При цьому не варто забувати і про прискореної інфляції. Вона, за словами глави міністерства фінансів РФ Антона Силуанова, складе в 2019-му 4,5 відсотка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: