Буславець: Кризу в енергетиці спровокували адмінвтручання та імпорт електроенергії з Росії і Білорусі

Буславець: Кризу в енергетиці спровокували адмінвтручання та імпорт електроенергії з Росії і Білорусі

Українська енергетика переживає кризовий стан.

«Термінове вирішення системних проблем є питанням національної безпеки», – Буславець

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець пояснила, чому українська енергетика опинилася в кризовому стані.

Про це вона розповіла в ефірі програми «Реальна політика» з Євгенієм Кисельовим, – повіджомляє пресслужба міністерства енергетики та захисту довкілля.

«У нас на сьогодні енергетична галузь фінансово, паливно і економічно повністю розбалансована. Термінове вирішення системних проблем є питанням національної безпеки. Можу сказати, що простих рішень не буде, на жаль», – зазначила в.о. міністра.

За словами Буславець, кризова ситуація виникла через суттєве падіння споживання електроенергії, яке було обумовлено теплою зимою, карантинними заходами через пандемію коронавірусу.

До кризи призвела низка додаткових чинників. Перший – це адміністративні втручання в ринок електричної енергії через зміни до законодавства, рішення Кабінету Міністрів і регулятора. Вони призвели до штучного зниження ціни на електроенергію.

Другий чинник – це відкриття імпорту електроенергії з Білорусі і Росії за двосторонніми договорами в вересні 2019 року. Це призвело до того, що українська вугільна промисловість втратила ринок збуту своєї продукції. «Нам це коштувало незатребуваних 1,5 млн тон вітчизняного вугілля, нам це коштувало 5 млрд гривень, які були направлені на в нашу економіку і не нашим енергогенеруючим компаніям, а нашим сусідам», – підкреслила в.о. міністра.

Через всі ці причини накопичились значні борги перед енергетичними підприємствами. Зараз Уряд і Мінекоенерго вживають термінові заходи для того, що стабілізувати ситуацію, забезпечити нормальне функціонування енергетичної системи а також збалансувати ринок, врахувавши інтереси як споживачів, так і виробників електроенергії.

Нагадаємо, прес-центр ДП «Оператор ринку» повідомив, що в квітні ціна на струм для промислових споживачів знизилась на 9% до рівня 1243,87 грн/МВт-год.

Раніше, ексзаступник міністра енергетики та вугільної промисловості України, експерт енергетичних ринків Сергій Чех раніше заявив, що в Україні ціни на електроенергію для промисловості знизились настільки, що часом навіть не покривають собівартість її виробництва, а енергетика знаходиться в кризовій ситуації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: