Справа не в карантині. Ексміністр пояснив, коли в Україні почалась економічна криза

Справа не в карантині. Ексміністр пояснив, коли в Україні почалась економічна криза
Криза в Україні розпочалася ще пів року тому, - ексміністр

Перші ознаки суттєвого падіння економіки і невиконання бюджету з’явилися задовго до коронавірусу, - Розенко

Колишній міністр соціальної політики Павло Розенко стверджує, що соціально-економічна криза в Україні почалася не з березня, а щонайменше з жовтня-листопада минулого року, коли з’явилися перші ознаки падіння економіки і невиконання бюджету. Про це ексурядовець розповів в інтерв’ю «Главкому».

За словами Розенка, «Україна зайшла в нинішню кризу в суперпослабленому стані, і ресурсів на підтримку людей зараз просто нема». «Антикризові заходи зараз мали б складатись з двох етапів. Перший – соціальна підтримка людей, що зараз залишились без доходів, другий – розуміння, як виходити з кризи». – зазначає ексміністр.

Ексурядовець каже, що ми вже переживали подібну кризу 2014–2015 років. «Тоді ми втратили третину економіки на окупованих територіях, фактично всі вугільні шахти там залишились, ми думали, як пережити зиму, стикнулись з масовим безробіттям та скороченням заробітних плат. Потерпали, як і зараз, ті ж ресторанний, туристичний бізнеси. Можливо, у нас не було такого досвіду евакуації людей з-за кордону, але був досвід переселення людей з окупованих територій. Причому мова йшла про півтора мільйона переселенців, які поверталися без житла та засобів для існування», - нагадав Розенко.   

Ексурядовець зауважив, що нинішній уряд хизується тим, що виплатить пенсіонерам по тисячі гривень, «але згадаймо, що влада не провела належної індексації пенсій, яка, згідно з законами, мала б відбутися 1 березня цього року». «Тобто це така одноразова подачка, за яку владі всі мають аплодувати», - обурюється ексміністр.

Розенко наголошує, що владу дотиснули провести індексацію з 1 травня, але здійснення цих кроків планувалося ще попередньою владою. «Нічого нового зараз не запропонувано. Просто вони хизуються тим, що раніше вони не виконали закон, прийнятий ще в 2017 році», - підкреслив ексміністр.

Розенко звернув увагу на те, що якихось додаткових заходів для підтримки пенсіонерів та людей з інвалідністю влада також не пропонує. «Зокрема, нема ніяких програм із забезпечення їх захисними засобами, бо ці люди просто не можуть купувати їх за спекулятивними цінами», - стверджує ексурядовець.

Як повідомлялося, за місяць карантину в Україні «армія» безробітних збільшилася удесятеро.

Також у Мінфіні повідомили, що уряд заклав у закон про зміни до бюджету - 2020 підтримку МВФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: