Європейські аграрії оголосили війну українському експорту

Європейські аграрії оголосили війну українському експорту
Збільшення тарифної квоти для України призведе до посилення конкуренції на ринку ЄС, - аграрії ЄС

Українські компанії повною мірою скористалися можливістю, що була надана в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, - асоціація фермерів ЄС

Одна з найбільших асоціацій фермерів і кооперативів Copa-Cogeca виступає проти наміру Євросоюзу та України розширити торговельну співпрацю в контексті підготовчої роботи комісії з поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (DCFTA). Про це заявив генеральний секретар Copa-Cogeca Пекка Песонен (Pekka Pesonen) в листі генеральному директору ЄС з торгівлі Європейської комісії Сабіне Вейанд (Sabine Weyand), пише Farmer.pl.

«Ми хотіли б нагадати вам, що сільськогосподарське співтовариство на всій території Євросоюзу страждає від наслідків дипломатичної кризи відносно України і Росії. Прямі витрати вже досягають більш €10 млрд. Ситуація ускладнюється непрямими наслідками, пов'язаними зі значним падінням цін на деякі сільськогосподарські товари. Крім того, виробники ЄС більше не мають доступу до компенсаційних заходів, що застосовуються після введення російського ембарго. Також сільськогосподарський сектор ЄС бореться з наслідками кризи Covid-19», - написав Пекка Песонен (Pekka Pesonen).

Пекка Песонен вказує, що згідно з митними даними, українські компанії повною мірою скористалися можливістю, що була надана в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Тому, на його думку, потенційне збільшення тарифних квот буде мати прямий вплив на ринки сільськогосподарської продукції ЄС.

«У зерновому секторі ми стикаємося з несприятливим комерційним середовищем і відсутністю прозорості між підприємствами в Україні. Не можна гарантувати, що український аграрний сектор дійсно отримує вигоду від торгівлі зерном з Європейським союзом», - написав Пекка Песонен (Pekka Pesonen).

На його думку, збільшення тарифної квоти призведе до посилення конкуренції на ринку ЄС. За останні три роки Європейський Союз став найбільшим імпортером кукурудзи в світі. Імпортні обсяги замінили зростання європейського виробництва, що чинило тиск на внутрішні ціни на кукурудзу і на ячмінь.

«Україна вже є четвертим за величиною постачальником сільськогосподарської продукції в ЄС. Тому немає необхідності видавати Україні додаткові квоти на експорт », - вважає Пекка Песонен (Pekka Pesonen).

Як повідомлялося, Україна продовжує активно вивозити зерно. Експорт пшениці на третину більший, ніж минулого сезону.

Також українські аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: