Україна переживає третю хвилю експансії Росії в енергетику, – ексміністр

Україна переживає третю хвилю експансії Росії в енергетику, – ексміністр

Зараз відбувається третя спроба Росії захопити український енергоринок, сказав Іван Плачков

«РФ готова буде рік постачати електроенергію, від якої відмовилася Литва, в Україну навіть безкоштовно, тільки щоб захопити український ринок», – Іван Плачков

Зараз Україна переживає третю спробу експансії Росії, яка намагається захопити наш енергоринок через дешеву електроенергію.

Про це заявив голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, ексміністр палива та енергетики Іван Плачков в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна».

За словами Плачкова, перші дві спроби російської експансії Україна переживала у 1999 році, коли Росія намагалася використовувати українські магістральні мережі для експорту електроенергії в Європу, і у 2014, коли РФ окупувала частину української території. Зараз же відбувається третя – через спробу захопити український енергоринок, поставляючи на нього дешеву електроенергію з Білоруської АЕС.

«Сьогоднішня ситуація – це спроба експансії третьої, серйозної. Це політичне питання. Коли в Литві закрили Ігнолінську станцію 3 тис. мегават на реакторах ГРМБК після входу Литви до Євросоюзу, Росія інвестувала в Білорусь 10 мільярдів доларів, 50 кілометрів від Литви побудували атомну станцію. В цьому році буде включений блок 1200. Але Литва на законодавчому рівні відмовилася купувати цю електроенергію... Що робити з 2400 мегават і 10 млрд доларів, які вже готові? Там дорога закрита. Ось є Україна з ринком великим, об'ємним. І ось ця спроба навіть дешевої електроенергії, за низькими цінами», - пояснив Плачков.

Ексміністр вважає, що Росія готова буде рік постачати цю електроенергію в Україну навіть безкоштовно, тільки щоб захопити український ринок, і тим самим знищити українську генерацію.

 «Думаю, що Росія готова безкоштовно рік віддавати і збільшувати, аби зайти і вирішити це питання. Політична електроенергія російська може бути безкоштовною... Беріть, чим більше, тим краще, ви будете гробити власну генерацію, як теплову, так і атомну, що ми зараз і робимо. І потім настане час, коли ви без неї не обійдетеся. Це ж проста арифметика», - пояснив Плачков.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії був відкритий у вересні за ініціативою народного депутата Андрія Геруса. У І кварталі Україна імпортувала з РФ 54 млн кВт-год електроенергії і більше 150 млн кВт-год з Білорусі.

В кінці квітня Міністерство енергетики та охорони навколишнього середовища розробило новий енергетичний баланс на 2020 рік і повністю відмовилося від поставок електроенергії з Білорусі та Росії.

Напередодні в.о. глави Мінекоенерго Ольга Буславець заявила, що через значного профіциту (перевиробництва) електроенергії Україна відмовляється від імпортних поставок. Така ситуація буде зберігатися в найближчі роки, зазначила Буславець, тому питання імпорту для країни не актуальний.

Голова фракції «Батьківщина», експрем’єр-міністр України Юлія Тимошенко назвала поточну ситуацію в енергетиці катастрофою, оскільки всі сектори галузі мають значні фінансові та технічні проблеми.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: