Урожай хурми зібрали на Херсонщині (фото)

Урожай хурми зібрали на Херсонщині (фото)
Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків

Жителі Херсонщини можуть їсти місцеву хурму, а не привізну

Жителі Херсонської області вже можуть похвалитися врожаєм хурми. Про це розповів декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Іван Мринський.

«Мої батьки живуть у Голій Пристані, і в цьому році, на дев'ятий рік вирощування, ми зібрали шість відер хурми. У минулому році було всього два відра. Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків, які іноді трапляються на Херсонщині, і не боїться осінніх морозів, так що збирати врожай можна вже в кінці жовтня — напочатку листопада», - розповів він.

Перспективи вирощування хурми та інших поки що рідкісних для Херсонщини культур дуже хороші, вважає фахівець.

Ще наші бабусі свого часу не могли б уявити, що на присадибній ділянці можна посадити інжир або навіть гранатове дерево — і вони будуть успішно плодоносити. Але зараз це цілком можливо. По-перше, відбувається зміна клімату: він стає м'якшим. А по-друге, вітчизняні селекціонери виводять сорти, адаптовані спеціально до наших умов, відзначають у Херсонському державному аграрному університеті.

«На колекційній ділянці ХДАУ вже росте зизифус, а хурму будемо висаджувати. Робити це можна і восени, і навесні, — зазначає фахівець. — Єдине — якщо восени садити гранат і інжир, то на зиму їх потрібно вкривати, тому що морози до -20 градусів вони можуть не витримати», - зазначив Мринський.

Що стосується шкідників, то істотних проблем з ними немає, тому що для Херсонщини такі культури, як хурма, кизил та інші екзоти, ще молоді і до впливу шкідників стійкі, додав фахівець.

Нагадаємо, найдорожчу у світі пряність навчились вирощувати під Запоріжжям.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: