В уряді вважають, що референдум про ринок землі мав би відбутися у 2023 році

В уряді вважають, що референдум про ринок землі мав би відбутися у 2023 році
В уряді прогнозують середню ціну за гектар від 40 тис. до 60 тис. грн

До референдуму не буде відтоку іноземного капіталу з України, бо всі чекатимуть його результатів, - Висоцький

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький в інтерв’ю «Главкому» сказав, що референдум, де вирішуватиметься питання продажу землі іноземцям, варто було б провести у 2023 році.

На думку Висоцького, тоді ще протягом трьох років не буде відтоку іноземного капіталу з країни, бо всі очікуватимуть результатів референдуму.

Урядовець наголосив, що наразі для іноземних власників компаній, які орендують землю в Україні нічого не змінюється. «Відносини на правах оренди залишаються чинними, і орендарі надалі працюватимуть на цих земельних ділянках», - говорить Висоцький і додає, що згідно з новим законом, зміна власника земельної ділянки не передбачає припинення договірних відносин.

«Тому навіть якщо після 1 липня 2021 року якийсь власник паю продаватиме свою ділянку, той, хто орендує, все одно матиме право орендувати до завершення терміну дії договору. В Україні середній термін дії договору – більше 10 років», - нагадав Висоцький. 

Чиновник також повідомив, що в уряді прогнозують середню ціну за гектар від 40 тис. до 60 тис. грн

«Закон передбачає мінімальну межу: це нормативно-грошова оцінка, яка становить 28 тис. грн за га», - зазначив Висоцький.

Заступник міністра розвитку економіки вважає, що світова криза не матиме сильного впливу на ціну землі.

«Ми говоримо про сільськогосподарську землю, яка використовується для вирощування продуктів харчування. На продукти попит завжди буде, відповідно, прибутковість збережеться», - прогнозує Висоцький.

Урядовець стверджує, що як показує міжнародна практика, вартість землі поступово зростає після запуску ринку. «Особливо стрімко ціна зростатиме після відкриття можливості купівлі для юросіб із 2024 року, і у наступні п’ять років (Висоцький має на увазі з 2024 по 2029 рр.) земля дорожчатиме приблизно на 10-15% на рік», - запевняє Висоцький.

Як повідомлялося, 31 березня Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі. Законопроєкт підтримали 259 народних депутатів.

Раніше фракція «Слуга Народу» погодила компромісний варіант законопроекту щодо відкриття ринку землі.

Ринок землі ухвалили в наступних параметрах:

  • Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;
  • Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.
  • Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.
  • Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).
  • Продаж іноземцям - як і було вирішено раніше - після референдуму.

16 березня президент Володимир Зеленський у своєму екстреному зверненні наголосив, що не зважаючи на карантин через коронавірус, парламент має впровадити земельну реформу. 

До слова, міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов стверджував в інтерв’ю «Главкому», що він особисто не бачив, щоб зовнішні партнери ставили питання ринку землі, як умову отримання коштів Україною від Міжнародного валютного фонду. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: