Законопроект про відмову від формули «Роттердам +» абсолютно тупиковий - директор енергетичних програм Центру Разумкова

Законопроект про відмову від формули «Роттердам +» абсолютно тупиковий - директор енергетичних програм Центру Разумкова

На думку енергетичного експерта, втручання політиків у тарифне регулювання суперечить Закону про НКРЕКП, що гарантує незалежність енергетичного регулятора

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розкритикував проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо зниження вартості електроенергії», що скасовують так звану формулу «Роттердам +» при розрахунку тарифів.

«Це може створити серйозні проблеми у підготовці до осінньо-зимового сезону, для накопичення вугілля. Тому я думаю, що шлях, обраний політиками, змінити тариф через новий закон, він абсолютно тупиковий, неможливий, на сьогодні можна його назвати скоріше за все популістичним», - заявив Омельченко.

На думку енергетичного експерта, втручання політиків у тарифне регулювання суперечить Закону про НКРЕКП, що гарантує незалежність енергетичного регулятора.

«Я б сказав, що вже ухвалений закон про Національну комісію регулювання енергетики України. І, в принципі, функція встановлення тарифів, цін на енергоносії покладена саме на цю комісію. Розробка нового законопроекту фактично суперечить закону про НКРЕКП. Ця комісія, згідно з українськими зобов'язаннями перед енергетичною спільнотою та відповідно до договору про асоціацію України та Європейського Союзу, повинна бути незалежною від політичного впливу. Тому я думаю, що такий законопроект в даному випадку абсолютно не є вірним», - підкреслив він.

Крім того, спроби парламентарів самостійно встановлювати тарифи можуть негативно вплинути на перспективи участі іноземних інвесторів у приватизації генеруючої компанії «Центренерго».

«Очевидно, що втручання політиків у ціноутворення, в тарифи не сприятиме, м'яко кажучи, залученню іноземних інвесторів до енергетичного комплексу. Це абсолютно зрозуміло. Тому, якщо підсумувати, то можна сказати, що справді цей законопроект сьогодні не є актуальним, не є логічним з точки зору юридичного забезпечення та з точки зору політики в енергетичній галузі», - поінформував Омельченко.

У той же час, експерт вважає, що формула потребує вдосконалення. Однак, цим має займатися уповноважений державний орган - НКРЕКП.

«Дійсно, формула має певні недоліки на даний момент. Однак для того, щоб її якось модернізувати, покращити, необхідна робота саме Національної комісії (НКРЕКП - ред.), Необхідні відповідні технологічні, економічні обґрунтування. Це розуміння, яким чином буде формуватися баланс енергетичного вугілля, як ми будемо закривати пробіли з імпорту. Якщо такой закон буде прийнято, то перше - це буде суперечити чинному закону про НКРЕКП, друге - українським зобов'язанням перед енергетичною спільнотою та угодою про асоціацію. Потому що політики не мають права втручатися в діяльність цієї комісії щодо тарифів », - підсумував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

До парламенту внесено законопроект №8626 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо зниження вартості електроенергії», який скасовує так звану формулу «Роттердам +» при розрахунку тарифів. «У цьому законопроекті пропонується зберегти формульний підхід, але формула «Роттердам +» змінюється на формулу «0,9 * Роттердам», - підкреслюється у пояснювальній записці до документу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: