ЗМІ: нова реформа уряду Гройсмана може ліквідувати корупцію у сфері газовидобутку

ЗМІ: нова реформа уряду Гройсмана може ліквідувати корупцію у сфері газовидобутку

Газовидобувна галузь почала «оживати» завдяки проведеним реформам і конкретним діям з боку влади, - заявив виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній

Економіст компанії IMF Group Ukraine Михайло Кухар заявляє, що нова система проведення аукціонів з продажу ліцензій на надра і корисні копалини, в які входить весь пакет необхідної дозвільної документації, «вбиває» 90% потенційних корупційних ризиків, що існували роками у Міністерстві екології та природних ресурсів України та Державній службі геології та надр України.

Про це повідомило інформаційне агентство УНІАН.

8 червня на Урядовому порталі були опубліковані зміни до постанови уряду «Про внесення змін і доповнень до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року №594 та №615», які передбачають значне спрощення процедур видачі ліцензій і дозволів на надрокористування, зокрема, їх відкритий аукціонний продаж.

«Газовидобувна галузь почала «оживати» завдяки проведеним реформам і конкретним діям з боку влади. Ми спостерігаємо рекордну кількість нових закладених газових свердловин. Їх чисельність у 1-му кварталі 2018 року у незалежних газодобувних підприємств зросла на 80% порівняно з 1-м кварталом 2017 року. Після 5-6 місяців стагнації почалося зростання видобутку природного газу, що не може не радувати», - відзначає виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України Роман Опімах.

У той же час Опімах зазначає, що нова процедура оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) «займає близько 5 місяців», проводити її можуть 2 органи: Міністерство екології та природних ресурсів України та обласні державні адміністрації (ОДА).

«Коли компанії звертаються до ОДА, вони отримують категоричну відмову на надання послуг через відсутність наказу з боку Мінекології про розмір плати за проведення громадських слухань, які є обов'язковими для проведення процедури ОВНС. Замість того щоб виправити недолік у системі, міністерство стверджує, що слухання можна проводити і без цього документа. Виходить замкнене коло», - контатирует Опімах.

«На сьогодні у відкритій системі реєстрації ОВНС в Інтернеті зареєстровано близько 1 тис. заяв від усіх надрокористувачів. З них на нафтогазовидобувну галузь припадає близько 120 заяв, з яких задовільну відповідь отримав лише 9», - повідомляє невтішну статистику експерт.

«Саме ОВНС, яке монополізувало Мінприроди залишається тим єдиним місцем де може залишитися ще 10% корупції при видачі лецензий на надрокористування, - погоджується з колегою Кухар. - Однак остаточно спростити цю процедуру може лише Верхавная Рада України. І тоді вже ніщо не зможе стримати розвиток вітчизняної видобувної галузі – коли запрацює система прозорих електронних аукціонів – в Україну прийдуть мільярди інвестицій».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: