Зростання пенсій покращило споживчі настрої українців

Зростання пенсій покращило споживчі настрої українців

Індекс споживчих настроїв зріс на 3,6 пункта

У жовтні 2017 року споживчі настрої українців покращилися: індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 62,6, що на 3,6 п. більше, ніж у вересні. Найсуттєвіше змінились оцінки поточного становища. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Індекс поточного становища (ІПС) зріс на 5 п. і наразі дорівнює 60. Cкладові цього індексу змінились таким чином:

  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 52,4, що на 3,6 п. вище від показника у вересні;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) піднісся на 6,4 п. та встановився на позначці 67,6.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) піднявся на 2,8 п. – до рівня 64,4 у жовтні. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 4,7 п. порівняно з минулим місяцем та дорівнює 59,4;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) дещо зменшився та склав 59,7;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) становить 74,1, що на 4,1 п. вище за вересневий показник.

Очікування українців щодо безробіття у жовтні покращилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття опустився на 2,6 п. та склав 128,3. Невеликі зміни відбулися в індексі інфляційних очікувань, який збільшився на 0,6 п., склавши 185,8.

Так само незначно змінилися і очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців: індекс девальваційних очікуваньзменшився на 0,4 п. - до значення 156,6.

2_15

«Позитивні зміни в споживчих настроях українців є наслідком зростання пенсій у жовтні поточного року, а також очікувань запланованого збільшення: стипендій у листопаді та мінімального розміру заробітної платні на початку наступного року», – коментують аналітики GfK Ukraine.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: