Лампова євроінтеграція. Для українців ЄС закупив 6,6 млн LED-ламп, їх вже можна обміняти на старі

Лампова євроінтеграція. Для українців ЄС закупив 6,6 млн LED-ламп, їх вже можна обміняти на старі
Cучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі лампами старого зразка
фото з відкритих джерел

В Україні стартувала програма енергозаощадження, вона щороку економитиме 1 гігават електроенергії

З 30 січня в Україні оголосили офіційний старт програми Євросоюзу по заміні ламп старого стандарту на нові сучасні освітлювальні девайси.

Як зазначають урядовці, загалом в країні планують замінити 50 млн ламп, встановивши замість архаїчних енергоощадні LED. Лампова євроінтеграція продовжуватиметься в кілька етапів, і спочатку охопить мешканців великих міст.

Як повідомила на пресконференції у Києві перший віце-прем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко, спільна ініціатива уряду і ЄС триватиме не один місяць, а у сільську місцевість LED-лампи планують доставити до кінця цього місяця чи початку наступного. В залежності від логістичних та організаційних процесів.

«Загалом ми плануємо, що на кінець лютого повнолітні українці зможуть обміняти у відділеннях «Укрпошти» до 20 мільйонів ламп. Така проста річ, як заміна лампи розжарювання на LED-лампи дозволить нашим енергетикам балансувати систему та зменшити відключення світла, а для українців – це теж можливість економити на рахунках, а також сформувати нові побутові звички, зокрема, свідомо і ощадливо споживати електроенергію», – пояснила перший віцепрем'єр, додавши, що Євросоюз профінансував закупівлю 30 млн штук євролампочок.

Свириденко зазначила, що держава намагається системно боротися з енергокризою, яку спричинила росія. Вирішується питання імпорту, а також енергоощадження. Допомогти країні може кожен громадянин, зменшивши енергоспоживання. А це можна можна зробити за рахунок заміни освітлення в помешканні.

В нас дуже амбітна мета – надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок. 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн – уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити близько 1 Гігават електроенергії. Ми дуже раді, що ЄС першим підтримав нас у цій ініціативі, завдяки чому ми вже сьогодні розпочинаємо процес обміну, що триватиме кілька місяців. Станом на зараз у відділеннях «Укрпошти» вже знаходиться 6 мільйонів 600 тисяч ламп», – сказала членкиня Кабміну.

За її словами, рамках програми кожен повнолітній може безкоштовно обміняти 5 ламп розжарювання на світлодіодні. Зробити це можна на пошті двома способами: або прийти у відділення з паспортом і кодом та за наявності лампочок у порядку живої черги зробити заміну; або скористатися застосунком «Дія».

Очільник Мінцифри Михайло Федоров закликав робити заявки на нові лампи саме на смартфонах через «Дію» – це заощадить користувачам час, не треба буде стояти у чергах і т.д.

«Щоб українці могли отримати їх в кілька кліків, а не витрачати час на походи в держоргани і черги. Відтепер у застосунку «Дія» українці зможуть подати заяву про безоплатний обмін п’ятьох старих ламп розжарювання на 5 енергоощадних LED-ламп. А потім отримати їх у відділенні Укрпошти (без черги. – Ред.). Так, кожен українець зможе зробити внесок у збереження електроенергії, а отже, у посилення енергетичної безпеки України», – пояснив він.

Голова Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас зазначив, що на тлі агресивної війни росії енергетика стала ще одним фронтом.

«Як і на інших фронтах – військовому, економічному, гуманітарному, – Європейський Союз непохитно підтримує Україну», – підкреслив дипломат, зазначивши, що рф вдається до воєнних злочинів, одним з яких є цілеспрямоване бомбардування критичної інфраструктури.

За його словами, сучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі лампами старого зразка. Таким чином, якщо замінити 50 млн ламп в Україні, то дійсно заощадження електроенергії до 1 гігавата суттєво допоможе українському енергосектору. Це річний обсяг виробництва електроенергії, яку генерує один ядерний реактор.

«Атакуючи українську енергетичну систему, свідомо завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі, рф прагне перетворити зиму на зброю у війні проти українського народу, ще більше ускладнити життя українців; позбавити лікарні, служби екстреної допомоги та домівки електроенергії, опалення та води. Це – воєнні злочини, вони не можуть залишитися безкарними. Також наше завдання – мінімізувати й подолати їхні наслідки. Я переконаний, що в цій роботі немає дрібниць, і кожна з лампочок, яку замінять українці, також працюватиме на перемогу», – заявив Матті Маасікас.

Зі свого боку генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський зауважив, що «мета цієї масштабної програми – зробити так, щоб в Україні, як у Європі, були енергоефективні лампи».

«Почали з людей, тому ще це 40% споживання... Будемо працювати сегментно, потім перейдемо до держустанов. Якщо задоволимо попит серед людей, коли всі замінять, далі перейдемо до держустанов, шкіл, садочків тощо. Програма – продумана, щоб була системна робота», – зазначив топменеджер.

Він також нагадав, що з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну його підприємство виступило надійним партнером держави, який підтримує важливі антикризові ініціативи задля спільної перемоги.

«Зменшення дефіциту електроенергії – це ще один важливий фронт, який маємо захистити спільними зусиллями Уряду, програми ЄС й усіх українців, – продовжив Смілянський. – «Укрпошта», маючи найширшу мережу відділень, дає можливість долучитися до програми кожному громадянину – як у великому місті, так і у найвіддаленішому селі. Ми беремо на себе цю відповідальність попри решту задач, бо розуміємо – хто, як не «Укрпошта?!».

Гендиректор державної пошти при цьому уточнив, що програма заміни старих ламп охопить українські села, починаючи орієнтовно після 25 лютого – після виплат пенсій громадянам та сплати комунальних платежів, коли знизиться навантаження на поштові відділення.

«Тоді ми зможемо спокійно розвести LED-лампи (в сільську місцевість. – Ред.), підготуватись, а потім будемо дивитися на попит. Десь він буде більшим, і на це будемо оперативно кожен день реагувати. Якщо десь розібрали лампочки, будемо бачити, куди саме їх треба додавати. Якщо їх не вистачатиме, чекатимемо нову партію з ЄС і потім розподілятимемо. Через «Дію» це буде простіше – ми будемо бачити, де саме люди замовили, і зможемо туди спрямувати необхідну кількість», – резюмував він.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: