Остап Семерак: Список вже написаний й обговорюється у вузькому колі

Остап Семерак: Список вже написаний й обговорюється у вузькому колі

Нардеп від БЮТ про Тимошенко, об’єднану опозицію та Кличка

Останні кілька тижнів були для опозиції вдалими. Мало того, що «Фронт змін» та «Батьківщина» зуміли домовитися про спільний виборчий список, так влада ще й сама дарує один подарунок за іншим. Спочатку тюремники Качанівської колонії побили Юлію Тимошенко при спробі силового перевезення до лікарні. Ця інформація набула надзвичайно широкого розголосу, а омбудсмен Ніна Карпачова, ображена своїми ж колишніми колегами по партії, що не захотіли лишати її на посаді, гучно грюкнула дверима і на весь світ підтвердила факт побиття, надавши відповідні фото докази.

Після цього у бік українського керівництва пішла справжня лавина критики від найвищого керівництва ЄС та США. Проте влада не припинила робити дурні помилки. Коли вся країна була шокована кривавими терактами в Дніпропетровську, вони не вигадали нічого іншого, як, прикрившись трагедією, оминути опозиційне блокування трибуни й заслухати присягу нового омбудсмена пані Лутковської, щоб позбутись Карпачової. Цим знову неабияк підіграли опозиції. Перше – в очах людей саме влада виграла від вибухів. Друге - влада виставила себе на посміховисько, провівши пленарне засідання в куточку заблокованої зали. Третє – повністю зганьбили свого омбудсмена Лутковську, яка приймала присягу в секторі Партії регіонів під свист опозиції. І четверте – опозиція увійшла в блокування після побиття Тимошенко, проте не зовсім уявляла, як з нього вийти. Більшість вирішила за них це питання.

Хоча серйозною невдачею опозиціонерів останнього часу можна вважати сварку з Віталієм Кличком, який вирішив сам йти на вибори, ігноруючи КОД. В інтерв’ю «Главкому» народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» й партії ПРП Остап Семерак розповів, хто стоїть за Кличком, як Тимошенко спілкується з фракцією та як проходить узгодження єдиного опозиційного списку.

-- «Мартинюк, як переляканий щур, сидів у ложі під балконом»

Остапе Михайловичу, ви були серед найактивніших блокувальників трибуни минулого тижня. Проте більшості вдалося провести засідання, Лутковська зачитала присягу. Вас перехитрили?

Я не вважаю, що вони нас перехитрили. Ми плавно досягаємо завдань, які перед собою ставили. Нагадаю, чого ми хотіли – і хочемо – добитися своїм блокуванням: покарання людей, винних в побитті Тимошенко, початку її лікування згідно процедури, яка є прописана міжнародною медичною групою. Наших вимог ми не зняли. Ми говорили більшості в п'ятницю, що готові розглядати питання, пов’язане з трагічною ситуацією в Дніпропетровську. Треба було справді розібратись і подивитися, що це, тому що в суспільстві є певне відчуття неоднозначності цих подій. Але парламентська більшість нас не перехитрила...

Але ж вони досягли всього, чого хотіли, хоч і в куточку сесійної зали...

Що вони зробили? Розглянули питання, пов’язані з вибухами в Дніпропетровську. Міністр із надзвичайних ситуацій, заступники міністра внутрішніх справ, генпрокурора і голови СБУ надавали інформацію, яка була менш повна, ніж на той момент було відомо з Інтернету від журналістів. Було соромно їх слухати – насправді нічого нового вони не сказали. Я розумію, що їхній так званий звіт – прикриття для розблокування роботи Верховної Ради. Та й саме розблокування відбулося ганебно: спікер зайшов в залу, але не вів засідання. Мартинюк, як переляканий щур, сидів у ложі під балконом, щоб його журналісти не могли зняти, сидів на чужому місці – це ж не його місце парламентське...

На місці Ахметова сидів?

Я не впевненій, але на ньому дуже полюбляє сидіти менший Янукович, коли приходить у Верховну Раду. Тобто він сидів на чужому місці, його охороняли чемпіони світу, олімпійські чемпіони без краваток і без піджаків. Мартинюк робив це все, як такий діджейчик на дискотеці: в радіомікрофон...

За п’ять хвилин до відкриття ми бачили бійців-регіоналів в спортивних костюмах. Ви готувались до бійки?

Ну, від них різного чекали. Думаю, що вони розглядали такий сценарій. Ганебно, коли в парламенті б’ють депутатів чи будь-кого іншого. Цього разу вони не пішли на це. Можливо, далося взнаки, як сайт «Главком» написав: європеїзація після співпраці з європейськими соціалістами. Але думаю, що це швидше був переляк. На фоні побиття Тимошенко це був би вже повний фарс. Вони показали своє боягузливе нутро, побоялися вчинити бійку. Та ми розуміли, що таке можливо і були готові відстоювати свої позиції. Більше того, це не закриває наш протест і ми далі будемо вимагати ті речі, які вимагали...

Тому вони нас не перехитрили, а насправді показали свою сутність, що вони готові скористатися трагедією, кров’ю людей для того, щоби отримати кредит від Японії, отримати призначення заступників і голів комітетів, прийняти присягу Лутковської.

Скористалися ситуацією чи створили її? Чи це занадто жорстко?

Я не готовий стверджувати так. Готовий сприйняти інформацію, якщо буде доведено, що це хтось зробив у політичних цілях. На жаль, я не виключаю, що це є спланована політична акція.

Чому Литвин умив руки? Зайшов в залу, подивився й пішов...

Так, він умив руки. Почнемо з того, що це відбулося в другу річницю ратифікації Харківських угод. Йому, напевно, було неприємно два роки тому бути обслинявленим яйцями за день до свого дня народження. Тут та сама ситуація.

Буде блокування 14 травня?

Я думаю, що обставини змінилися після позачергового засідання. Очевидно, фракція буде засідати й приймати якісь рішення, але я точно знаю, що наші вимоги не виконані. Якщо вони до наступного сесійного засідання не будуть задоволені, то ми будемо далі продовжувати добиватися свого. Що може бути більш цінним, ніж життя, здоров’я і свобода кожної людини?

Боротися з використанням блокування?

Я є прихильником блокування в тому числі.

Поясніть ситуацію з Карпачовою: чому вона так різко почала захищати Тимошенко після обрання Лутковської? Грюкнути дверима вирішила чи, як каже Єфремов, піти в опозицію, потрапить в список?

Я не чув, щоб вона інтегрувалася в наше політичне середовище. Всі пам’ятають, що вона була інтегрована в Партію регіонів. Очевидно, вона мала певну залежність: ми знаємо, що колишні працівники її апарату є у фракції Партії регіонів. Тобто в неї існував зв’язок з цією партією, і політичне майбутнє Карпачової залежало від неї. Але будь-яка людина, яка терпить над собою наругу й тиск, у якийсь момент або ламається й починає плазувати, або розпрямляється, немов пружина. Тому Карпачова розпрямилася, як пружина, і не змогла покривати ту ганьбу. Можливо, вона була під враженням від обрання нового омбудсмена, але я не думаю, що це – її помста, як це хоче показати Партія регіонів.

-- «Тимошенко спілкується з Кличком»

Розкажіть, як зараз відбувається комунікація партії і фракції з Тимошенко? Якісь вказівки ідуть тільки через Власенка і дочку Євгенію?

Комунікація відбувається чітким і зрозумілим способом: це листи, які Юлія Тимошенко надсилає керівництву партії та окремим депутатам. В тому числі я отримую від неї листи, пишу їй сам. Я працюю в тій сфері, яку вона мені визначила для роботи, інформую Юлію Володимирівну про те, що зробив. Раджуся з нею, що і як зробити. Я знаю точно, що спілкування таким чином відбувається з Олександром Турчиновим. Голова нашої фракції має можливість спілкуватися з нею напряму як захисник. На засіданнях фракції Кожем’якін або зачитує листи від Юлії Тимошенко, або передає її слова. Це нам так здається, що ув’язнена людина не має якихось справ і може писати мемуари. Насправді вона дуже зайнята навіть в тій ситуації, в якій є, тому що багато працює над своєю стратегією захисту. З іншого боку, вона багато працює над стратегією поведінки опозиційних сил і тим самим залишається лідером опозиції. Не сприйміть це за пафос, але особисто для мене Юлія Тимошенко показала такий приклад мужності, що хочеться працювати цілодобово, аби бути її гідним. Вона намагається розширити об’єднання опозиції. Мені відомо, що Тимошенко спілкується з Кличком таким же способом, як і з нами.

Нещодавно в «Дзеркалі тижня» вийшла стаття за вашим підписом про корупції навколо купівлі бурових вишок. Ви кажете, що маєте ділянки роботи, які вам доручає Тимошенко. Водночас в листі Тимошенко, який був оприлюднений після побиття, було написано, що треба стимулювати міжнародні розслідування корупціонерів з оточення Януковича. Тобто, ваша стаття - це результат консультацій з Тимошенко в межах цієї стратегії?

Ця тема є предметом нашого спілкування. Зрозуміло, що ця стаття — продукт моєї діяльності. Але це тема, яку я з нею обговорюю. Вона абсолютно в курсі та підтримує моє розслідування. Більше того, є купа інших корупційних скандалів. Взяти хоча б Стокгольмський арбітраж, змову «Нафтогазу» з «РосУкрЕнерго». Думаю, що це буде тема майбутнього розслідування.

Історія з вишками може мати якісь юридичні наслідки, скажімо, щоб це розібрав який міжнародний суд? Умовно кажучи, щоб за це Бойка посадили як Лазаренка? Чи це фантастика?

Це не фантастика, скажімо так.

Опозиція зможе зробити побиття Тимошенко головною темою виборчої кампанії, як було з отруєнням Ющенка?

Я закликаю вас не бути цинічним. Ющенка отруїли за півтора місяці до першого туру. Від моменту побиття Тимошенко до голосування на парламентських виборах, якщо все за графіком буде відбуватися, пройде півроку. Взагалі, ми ж ніяким чином не можемо планувати такі речі. Те, що з нею відбулося в тюрмі, - це абсолютна відповідальність тих, хто її там... утримує. Що відбудеться протягом цих півроку, доволі складно спрогнозувати. Але ви праві, що сама історія з її побиттям, очевидно, буде мати вплив на громадську думку.

Всі розуміють, що якщо є таке брутальне поводження з колишнім прем'єр-міністром – а це визнав голова фракції Партії регіонів і прокурор Харківської області – то що тоді відбувається з простими людьми? Я був у Качанівській колонії й мав можливість спілкуватися та бачити цих засуджених жінок, а їх там приблизно тисяча осіб перебуває. Я бачив очі переляканих людей, залежних від всевладних наглядачів — чоловіків. Ці жінки залякані, вони боялися щось зайве сказати й постійно оглядалися на реакцію своїх наглядачів.

Припустимо, що Тимошенко таки перевезуть в Німеччину. Наскільки зміниться формат стосунків в опозиції та політичному середовищі загалом? Вона зможе звідти повністю керувати виборчою кампанією об'єднаної опозиції?

Ми повинні розуміти, що це один зі сценаріїв розвитку подій. У першу чергу стоїть питання лікування людини. Якщо припустити, що таке відбудеться, то ми ж все одно не можемо знати умови її утримання. Важко прогнозувати можливі умови, що будуть досягнуті між українською владою та країною, яка зможе прийняти Тимошенко на лікування. Не йдеться про політичну висилку — йдеться про надання людині лікування. Українська влада може виставити вимоги, що вона відпустить Тимошенко на лікування при суттєвих обмеженнях. Але навіть перебуваючи в Качанівській колонії, Тимошенко впливає і керує політичною силою, вона моделює розвиток поведінки партії.

Насправді, зараз це був би вихід із глухого кута для українського режиму. Після побиття риторика Заходу та навіть Росії стала максимально жорсткою та очевидною. Янукович з командою повинні шукати вихід.

Тут вже ви їх переграли?

Ну, вони самі сіли в калюжу. Розумієте, ми намагаємося вести політику за європейськими стандартами, а проти нас грають люди, які мислять категоріями криміналу.

-- «Список вже написаний й обговорюється у вузькому колі»

12 травня має бути величезне опозиційне зібрання для оголошення подробиць походу на вибори об’єднаної опозиції. Список вже складений?

Я не учасник тих робочих груп, які над цим працюють. Знаю, що воно готується, є частина народних депутатів, які для себе прийняли рішення балотуватися в мажоритарних округах. Інша група депутатів та нових облич з-поза меж парламенту будуть балотуватись за списком. Є третя група депутатів, які прийняли рішення не балотуватися.

Ці треті не стануть ображеними, не почнуть створювати опозиції проблем?

Ні. Розумієте, життя ж йде: хтось вичерпав себе, хтось досяг якогось віку, хтось втомився. Кожен для себе прийняв таке рішення. Скажу так – списки в якомусь наближенні вже написані, у вузькому колі вони обговорюються. До того ж списки обговорюватись повинні не тільки з точки зору перспективи кандидата...

Раніше лунали заяви про право вето на будь-якого кандидата у списку. Воно застосовується?

В Комітеті опору диктатурі прийнято рішення, що партії, які входять в КОД, мають право вето на кандидатів.

Як це виглядає процедурно?

Сьогодні кожна партія в своєму середовищі обговорила, які в неї є кандидати і куди вони можуть балотуватися. Але справа ж не тільки в тому, хто де хоче балотуватися, політична сила повинна прийняти рішення з точки зору перемоги. Тобто треба дивитися на реальний потенціал людини. Далі всі партії вносить свої пропозиції, іде етап, коли на так звану «шахматку» наносяться прізвища. В одній клітинці може бути п'ять прізвищ, а в якійсь нуль прізвищ. Це другий етап. Третій етап — іде обговорення і утрясання: можливо, когось можна кудись пересунути, перемістити. Тоді вже буде нагода реалізовувати право вето, коли політичні партії можуть сказати, що якийсь кандидат недостойний. Звичайно, мають ґрунтовно мотивувати, чому він недостойний. Далі піде фінальний етап до узагальнення і шліфування всіх цих «шахматок».

Вето можна застосовувати і в округах, і по об'єднаному списку?

Абсолютно точно.

Проти Волкова хтось застосовує право вето?

Оскільки я не бачив цієї плахти, я не готовий сказати. Але це прізвище дратівливе, принаймні в журналістському і громадському середовищі. Давайте почекаємо.

-- ПРП отримає більше представництво, ніж мала в цьому скликанні

ПРП має свою квоту в об'єднаному списку?

Квоти — це поняття, яке існувало на початковому етапі, коли починали притиратися. Я думаю, що ми зараз вийшли вже на етап домовленостей і перемовин, коли важливу роль буде грати персональний фактор.

Тобто квоти, які були затверджені, можуть розмиватися?

Я думаю, що на кінцевому етапі так відбудеться. Коли ми говоримо про партію «Реформи і порядок», то в нас існували попередні домовленості з партією «Батьківщина» у форматі Блоку Юлії Тимошенко ще до створення КОДу. Ці домовленості виконувалися з обох боків. Більше того — партія «Реформи і порядок» протягом цієї парламентської каденції показала чесну позицію: ми не зрадили, в нас «тушок» немає, ми активно працюємо і все, що можемо, кладемо на вівтар загальної перемоги. Тому ми могли би махати якимись документами й казати: от наша квота, нас нічого не цікавить. Але кінцевий етап чи кінцева мета — це є спільна перемога, і, очевидно, різні фактори будуть впливати, зокрема й особистісний. Можливо, ПРП отримає більше представництво, ніж мала в цьому скликанні, можливо, таке саме. Побачимо.

Менше 4-5 місць точно не отримаєте?

Я не провидець, не можу це спрогнозувати. Сьогодні йде етап більш вузького узгодження кандидатів.

Яка частина списку вважається прохідною при узгодженні – сотня?

Якщо ми говоримо про мажоритарку, то десь 100-120 мажоритарних округів можемо вважати дуже прохідними. Друга частина — коли ми говоримо про список, то я, насамперед, виходжу з результатів соціологічних опитувань. Але потрібно враховувати, що кумулятивний ефект від об'єднання опозиції ще не до кінця спрацював, і я думаю, що прохідними в списку будуть місця і поза першою сотнею.

Особисто ви підете в округ чи потрапите в список?

Я б поки що залишив це питання поза обговоренням.

-- «За Кличком може стояти політик величини Медведчука або Безсмертного»

Хто винен в тому, що з Кличком не домовились й він піде окремо? Кажуть, що для цього найбільше попрацював Яценюк...

В мене інша версія. Я вважаю, що в Кличка є, як і в будь-якого спортсмена, якийсь тренер. Ми не знаємо, хто це. Кличко ще доволі молодий політик, але протягом останнього року він приймав дуже жорсткі й упевнені політичні рішення. Поки що незрозуміло, чи будуть вони переможними, проте я підозрюю, що за його лаштунками може стояти політик величини, наприклад, Медведчука або Безсмертного, який йому щось радить. Причина криється там, а не в Турчинові чи Яценюку. Якщо б Кличко прийшов в об'єднану опозицію, то в нього б існувала проблема пошуку свого місця в ієрархії і в механізмі прийняття рішень. Очевидно, він претендує чи хоче претендувати на першу позицію, але це треба завоювати. Набагато простіше зі своїм тіньовим тренером бути в себе в списку першим, аніж прийти у велику команду. Так не треба напружуватися для того, щоб завоювати авторитет і мати вплив на ситуацію. Враховуючи те, що Віталій не кожен день у Києві, не кожен день в Україні, він в силу своїх спортивних графіків випадає з українського політикуму — і це не на руку його зростанню на опозиційній арені.

Ви вважаєте його проектом Банкової?

Проектом Банкової я «УДАР» не назву. Думаю, що тіньовий тренер Кличка не перебуває на Банковій. Він, очевидно, комунікує з Банковою, так само комунікує і з опозицією, але Віталій хоче побудувати свій особистий проект.

Я пройшов процес формування політичних партій, був серед засновників партії «Реформи і порядок», бачив, як формувалася «Наша Україна». Партія — це об'єднання політиків. Якщо пригадати партію «Реформи і порядок» у момент створення в 1997 році, то в нас було три десятки політиків загальноукраїнського масштабу. Це були люди публічні й ми їх могли показати: Пинзеник, Соболєв, Гринів, Терьохін, Томенко, Ємець, Парашин, Поживанов, Жир, Доній й багато інших. Пізніше Тарас Чорновіл навіть був.

Так, як створюється партія «УДАР» - це не є партія, бо ми, крім Кличка, нікого не знаємо. Хто заступник голови партії? Хіба це є публічна людина? Хто за ним? Кличко стверджує, що він веде чесних, прозорих невідомих людей. Але це не виглядає як створення політичної партії. Ну, треба відкрити книжки про створення європейських партій і зрозуміти, що партії так не з’являються, так створюється політичний проект під одного лідера. А в тіні, як я вже казав, перебуває людина чи люди, які є дуже досвідчені та вмотивовані.

-- «Стати штрейкбрехером «Свобода» не наважиться»

«Свобода» покине КОД, буде змагатися проти вас на округах?

Партії, що увійшли в процес об’єднання опозиції, зайшли занадто далеко. Для них сьогодні покинути цей проект – надто болісно, буде дуже важко пояснити мотивацію. Стати штрейкбрехером «Свобода» не наважиться.

Округи з ними узгоджуються зараз?

Так, вони в процесі.

При цьому їм дозволять піти своїм окремим списком?

Щодо округів домовляються з усіма партіями, що увійшли в КОД. Проте списки свої виставлятимуть тільки ті, хто має дуже вірогідний шанс подолати бар’єр. «Свобода» на цьому етапі має великі шанси його подолати. Ризики є, але вони підуть своїм списком і КОД з цим погодиться. Так домовлялися. «Свобода» наголошує на своїй націоналістичній позиції, окремій ніші. Тому всі погодилися з тим, що вона буде йти окремо.

Чи немає тут подвійних стандартів з Кличком, якому самому не дозволяють іти?

Кличко заявляє, що він є чимось на зразок ліберала і Європейської народної партії.

Тобто, він пасеться на вашому електораті, а «Свобода» на іншому, в цьому різниця?

Фактично, так. Тому ми можемо пояснити, чому об’єднана опозиція так настирно запрошує Кличка. Ми на одному ідеологічному полі. Пояснювати, чому ми йдемо окремо важко, у людей виникає враження, що в когось за пазухою прихований камінь. Але я думаю, що тіньовий тренер Кличка ухвалив остаточне рішення про його окремий похід, цього вже не зміниш.

У Кличка є велика спокуса – якщо він подолає бар’єр, його сила матиме перспективу. Зі своїх новачків він зможе робити публічних людей. Але чи є це цінністю для відповідального політика сьогодні?

Згаданий Тарас Чорновіл нещодавно казав у своєму інтерв’ю, що Турчинов вкотре продасть Клюєву частину списку. Які будуть ваші заперечення, маєте якісь важелі проти таких продажів, як переконати в цьому людей?

Тарас такі речі говорить, але не забуваймо, в якому він середовищі донедавна був. Ніхто не торгує місцями в нашому списку. Та й іншого шляху в нас немає, якщо ми хочемо виграти.

Більш того, в нашій об’єднаній команді є усвідомлення необхідності перемоги на наступних президентських виборах. Це буде неможливо, якщо після виборів з’являться тушки. Тому буде зроблено все, аби не допустити невпевненості в своїх людях.

Крім того, я переконаний, що виборча кампанія має будуватися не на змаганні з Партією регіонів та іншими в тому, хто повісить більше білбордів чи більше купить телереклами. Наша кампанія не вимагатиме стільки коштів, щоб була потреба аж заробляти на місцях у списку. Це другорядний чинник, бо головне змагання не в рекламі, а у змісті.

-- Домовлятися з Януковичем про гарантії його безпеки ніхто не буде

Ви кажете про 2015 рік. Вірите, що Тимошенко домовиться з Яценюком про єдиного кандидата? Чи вже є якась підписана угода?

Сваритися поки що немає за що.

Сподіваєтесь, що потім якось саме вирішиться?

Так теж неправильно. Очевидно, що сьогодні немає в межах КОДу домовленості про наші плани на 2020 рік – я свідомо так кажу, бо домовленості мають бути стратегічними. Але я свідомий, що після виборів з об’єднаної опозиції повинна вирости одна партія. Якщо вона буде створена, то відрізнятиметься від усіх існуючих, бо буде фракційна. В межах цього великого човна існуватимуть різні групи, які між собою конкуруватимуть. Це об’єктивний процес, а в результаті конкуренції буде народжене рішення стосовно нашого кандидата на наступних президентських виборах.

А крім того, казати, що наступні президентські вибори будуть 2015 року, я б не став. Якщо б нам вдалося сформувати парламентську більшість, то це б серйозно вплинуло на політичний календар в Україні.

Невже ви серйозно розраховуєте на дострокові президентські вибори?

Я переконаний в цьому. Міжнародна ізоляція української влади, соціальне нагнітання, «бєспрєдєл» в сфері бізнесу, знищення малого і середнього підприємництва, розстріли бізнесменів, вибухи в містах – усе це накручує ситуацію до прориву. Дай Бог, щоб прорвало мирно. Якщо опозиція переможе на виборах – це стане однозначним конфліктом з Януковичем. Домовлятися з ним ніхто вже не буде, ні про його політичну перспективу, ні про гарантії безпеки та свободи.

Ніколи не кажіть ніколи...

Якщо з цією владою, яка переступила стільки порогів та рубежів, хтось почне домовлятися, така команда буде приречена. Маємо сказати, що будуть покарані всі, хто вчинив наругу над законом та людиною. Під «людиною» я розумію не лише Тимошенко персонально, а збірний образ суспільства. Не важливо, чи прокурор, слідчий чи суддя чинив беззаконня під загрозою кримінальної справи проти себе – ті, хто порушують закон, мають розуміти: настав час зупинитися й припинити, або вони будуть покарані. Ніяких перемовин з ними не буде. Якщо хочете вважайте це ультиматумом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: