Володимир Бондаренко: Я дуже некомфортний в другому турі для Кличка

Володимир Бондаренко: Я дуже некомфортний в другому турі для Кличка

«Якщо Омельченко вийде у другий тур, йому відразу буде пред’явлена кримінальна справа»

Попередній підрахунок даних протоколів у Києві підтвердив, що на виборах мера впевнено лідирує Віталій Кличко. «Це поки попередні дані, проте тенденція, що зберігається останню добу, показує, що лідирує Віталій Кличко», - повідомив сьогодні голова Київської територіальної виборчої комісії Анатолій Сульдін. Проте головна інтрига виборів у столиці зберігається навколо кандидата, який потрапить у другий тур разом з Кличком. За даними екзит-полів Володимир Бондаренко, Сергій Гусовський, Борислав Береза і Олександр Омельченко набирають приблизно рівну кількість голосів.

Оголошення результатів виборів у Києві, ймовірно, відтермінують. У територіальну виборчу комісію поки не надійшов жоден протокол. З 1089 дільниць виборчі документи пропрацювали трохи більше половини. За словами Сульдіна, поки жодна з районних комісій не надала протоколи з мокрими печатками. За законом, у комісій є п’ять днів на оголошення результатів, хоча голова тервиборчкому сподівається опублікувати перші дані підрахунку голосів сьогодні до вечора. Незважаючи на таку затримку, в мережі вже з’явилися неофіційні результати виборів до міської ради.

Чому вже другу добу виборчі дільниці в Києві не можуть розібратись з двома бюлетенями, в той час, як в інших ключових містах країни підбиття підсумків виходить на фінішну пряму? У кандидата в мери від «Батьківщини» Володимира Бондаренка є своє пояснення. В бліц-інтерв’ю «Главкому» він пояснив, чому Кличко хоче бачити в другому турі саме Омельченка.

Володимире Дмитровичу, чому в Києві досі не можуть підвести підсумки виборів?

Думаю, лише два прості бюлетені давно уже мали б порахувати. Я був на місцевих виборах в Німеччині, і там в 20:04 уже були оголошені дані по мажоритарній системі, а пропорційну закінчували рахувати. На якому рівні затримка у нас? На тому, де ще можна чимось маніпулювати. Якби ці протоколи були швидко доставлені хоча б на рівень територіальних комісій районів, уже важче було б їх відкликати і маніпулювати. Але їх тримають на дільницях.

Поясніть, що значить маніпулювати? По-вашому, чим конкретно зараз займаються члени дільниць?

Якщо комісія «дружня», вони все, що завгодно можуть робити.

Що ви маєте на увазі під словом «дружня»?

З точки зору домовленостей. Наприклад, можна трьом або більше кандидатам тих партій, які входять до складу дільниці, домовитись і добавити по півтисячі чи тисячі голосів кожному. Загальний результат кожного кандидата не змінюється, а от в своїх партіях вони завоюють позиції, які дають їм можливість пройти. Наприклад, ми підрахували, що у нас фактично треба, щоб людина набрала близько 11 тисяч, і тоді вона точно потрапляє. Бо є у нас люди, які набрали 25-27 тисяч, а є ті, хто набрав десять і менше тисяч.

Тобто дві доби поспіль члени комісій думають, скільки голосів кому «накинути»?

Вони думають, як протягнути окремих депутатів в Київраду. Тобто затримка саме через формування депутатського корпусу.

А чому тоді не можуть порахувати результати виборів міського голови?

Затягування оголошення результатів по мерських виборах мене не дивує. У Омельченка, який мав за екзит-полами 7%, сьогодні вже зашкалює результат.

Чому такі різні дані?

Всі екзит-поли, якщо вони об’єктивні, мають давати приблизно однакові дані. Але деякі маніпулятивні опитування просто граються з цифрами.

Є опитування, якому ви особисто довіряєте?

Найбільш правильним був екзит-пол, який проводив Комітет виборців України. Він об’єднував багато соціологічних груп, які мають певний авторитет.

Можливо це тому, що вони давали вам друге місце?

І не тільки. Так, справді за їхнім опитуванням, я йшов другий. Але потім з’явилися якісь незрозумілі опитування «Софія» або «Рейтинг», заангажовані на одну політичну силу. Тому ці затримки проводяться лише з однією метою – забезпечити виконання поставлених зверху завдань - вивести конкретного кандидата у другий тур. Я дуже некомфортний в другому турі для Кличка.

На Фейсбуці ви написали, що Омельченко «комфортний» для Кличка. Чому?

Вас не дивує, що на одній із дільниць раптом 580 студентів прийшли і проголосували за Омельченка? Мене дивує. Якщо Омельченко вийде у другий тур, йому зразу ж буде пред’явлена кримінальна справа за вбивство людини на переході і підпільну торгівлю. І все -Сан Санич відпочиває. Він не просто комфортний, він дуже зручний.

Ви маєте на увазі випадок, коли Омельченко за кермом джипа на смерть збив 48-річного будівельника Олександра Карпінського на Обухівській трасі?

Авжеж, але Кучма зам’яв цю справу. Якщо він не послухається і почне робити по-своєму, йому швидко згадають цю справу. З Омельченком по списку йдуть колишні регіонали і команда Черновецького. Там колишній керівник Партії регіонів Голосіївського району, колишній керівник Київської міської Партії регіонів, Алла Шлапак, колишній заступник Азарова Анатолій Брезвін й інші. Тому вони так рвуться до влади.

Чи є у вас конкретні факти зловживань?

Так, за декілька днів до виборів у місті поміняли голову міської територіальної виборчої комісії. Людина була з відомої, дуже рейтингової політичної сили. Очевидно, наверху засумнівалися в Михайлові Терещенку, боялися, що він буде не так, як треба, рахувати. Поставили Анатолія Сульдіна. Я особисто нічого погано проти нього не маю. Але я знаю, що він хотів робити систему підрахунку голосів в електронному варіанті, а це додаткові можливості для фальсифікацій. Він навіть звертався до ЦВК, але йому відмовили. І це не єдиний випадок. В багатьох комісіях були заміни на «своїх» людей.

А хто був зацікавлений в призначені Сульдіна?

А ви як думаєте? Звичайно, БПП.

Коли, на вашу думку, епопея з підрахунком голосів закінчиться, і можна очікувати офіційних результатів?

Коли можна очікувати? Вчора. Коли воно буде насправді – невідомо нікому.

Чи є у вас інформація щодо результатів виборів до Київради?

Ні, звичайно. Кожна політична сила рахує сама себе, і ці дані закриті. А офіційних протоколів з мокрими печатками ще немає.

Наскільки списки депутатів від кожної політичної сили, опубліковані сьогодні «Київ 1», відповідають вашим підрахункам?

В принципі, збігаються. Ми маємо приблизно 18-19 депутатів.

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Портал KievNEWS предлагает читателям принять участие в опросе «Кого вы хотели бы видеть во второму туре с Кличко?».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: