Фахівці заспокоїли киян: повітря стало чистішим, але далеким від норми

Фахівці заспокоїли киян: повітря стало чистішим, але далеким від норми

Рівень діоксиду азоту перевищує норму подекуди у 5-7 разів

З 28 квітня по 4 травня у повітрі Києва зафіксовано перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського за даними спостережень на своїх стаціонарних постах.

Так, зафіксовано перевищення:

  • завислих речовин (пил) – у 1,2-1,4 рази на проспекті Перемоги, Бессарабській площі та вулиці Олександра Довженка;
  • діоксиду сірки – у 2 рази на Деміївській площі та проспекті Перемоги; у 1,3-1,7 разів – на усіх інших постах міста, за виключенням проспекту Науки, 37 (біля метеомайданчика обсерваторії), де середньодобовий вміст не перевищував рівень ГДКс.д.;
  • діоксиду азоту – у 5,2-7,6 разів на проспекті Перемоги, вулиці Інженера Бородіна, Деміївській та Бессарабській площах; у 4,5-4,9 рази – на Оболонському проспекті, бульварі Вацлава Гавела; у 2,5-3,8 рази  – на інших постах міста, за виключенням проспекту Науки;
  • формальдегіду – у 3,1-3,2 рази на проспектах Перемоги та Оболонському; у 2,6-2,8 рази – на усіх інших постах міста, за виключенням проспекту Науки, де середньодобовий вміст досягав 1,3 ГДКс.д.

Повідомляється, що всього на 11-ти стаціонарних постах обсерваторії, де проводились щоденні спостереження за забрудненням атмосферного повітря міста, з 28 квітня по 4 травня 2020 року було проаналізовано 767 проб повітря.

«Загалом, порівняно з попереднім тижнем, у повітрі міста знизився середньодобовий вміст діоксиду азоту, діоксиду сірки та завислих речовин; вміст формальдегіду і оксиду вуглецю – не змінився», - повідомили в обсерваторії.

Там зазначили, що, враховуючи прогнози Українського гідрометцентру на найближчі дні, циклонічний характер погоди не сприятиме накопиченню шкідливих домішок у атмосфері. 

Про очищення повітря в Києві свідчить також мапа моніторингу якості повітря в Україні.

7_86

Як відомо, Київ тривалий час очолював рейтинг міст світу з найбруднішим повітрям.

Лише 26 квітня після нічного дощу столиця України увійшла до десятки міст з найчистішим повітрям. 

Раніше глава МВС Арсен Аваков назвав причину брудного повітря у Києві. Він зазначив, що пожежі на Житомирщині є причиною забруднення повітря у Києві та області.

Київ спільно зі столичною областю створили робочу групу для упередження пожеж та подолання їх наслідків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: