Кияни отримали нові рахунки за електроенергію: що зміниться з нового року

Кияни отримали нові рахунки за електроенергію: що зміниться з нового року
У нових платіжках за електроенергію є відповіді на поширені запитання

1 січня 2019 року починається перший етап державної реформи ринку електроенергії

У грудні жителі Києва отримали нові рахунки за спожиту електроенергію з відповідями на найбільш поширені питання, пов'язані з реформою ринку енергетичних послуг.

Як відомо, 1 січня 2019 року починається перший етап державної реформи ринку електроенергії для того, щоб він став працювати за європейською моделлю. Енергопослуги клієнтам в Україні відтепер надаватимуть дві різні компанії - оператор системи розподілу (ОСР) та постачальник.

Компанія ДТЕК Київські електромережі звертає увагу на очікувані зміни і роз'яснює, що потрібно зробити, щоб і далі користуватися електроенергією.

Що зміниться з нового року

З 1 січня 2019 року енергопослуги киянам надаватимуть дві різні компанії. Оператор системи розподілу - ДТЕК Київські електромережі - і компанія-постачальник - Київські енергетичні послуги. Кожна компанія зосереджена на своїх завданнях, тож обслуговує клієнтів якісніше і оперативніше. Перша буде здійснювати діяльність виключно з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Друга - займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки. Відповідно, у клієнтів будуть 2 договори - про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії.

Хто за що відповідає

До оператора системи розподілу (OCP) потрібно буде звертатися з питань якості електропостачання, нового підключення або заміни лічильника. Компанія також буде відповідати за експлуатацію і ремонти ліній передач, підключення і відключення споживачів, а також допоможе з установкою приладів обліку електроенергії.

До постачальника універсальної послуги слід звертатися з питань нарахувань та розрахунків вартості, умов оплати, коректності розрахунків за електроенергію. Також він надає клієнтам додаткові послуги, наприклад, по енергоефективності.

Що потрібно робити, щоб і далі отримувати електропостачання

Щоб продовжити споживати електроенергію як завжди, необхідно приєднатися до публічного договору на поставку електроенергії постачальником універсальних послуг - Київські енергетичні послуги, а також окремо - до договору про надання послуг з розподілу електроенергії. Держава передбачила спрощену процедуру приєднання: все що, необхідно зробити, - це продовжити користуватися послугами і своєчасно оплачувати рахунки. Клієнту необхідно зробити це в лютому 2019 р., в момент оплати послуг за січень. Досить просто оплатити рахунок і/або продовжити споживати електроенергію - це буде вважатися згодою з умовами публічного договору і автоматично приєднає клієнта до послуг двох компаній - розподільчої компанії і постачальника електроенергії.

Як зміняться рахунки

Зміниться тільки зовнішній вигляд рахунку,  й то тільки після 1 лютого 2019 року: споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії.

Оплата і передача показань

Зверніть увагу, всі розрахунки проводяться через Компанію-постачальника - Київські енергетичні послуги. Якщо Ви оплачуєте рахунки через банк, інтернет-банкінг, необхідно буде вказати нові реквізити. Вони будуть на сайті і в перших рахунках від постачальника, які будуть доставлені клієнтам в лютому 2019 року. В системі «Особистий кабінет» і електронних платіжних системах дані зміняться автоматично.

Покази лічильників, як і раніше, можна передавати через Особистий кабінет, за телефоном контакт-центру 15-88, в онлайн-чаті на сторінці Facebook або іншими звичними способами.

Що буде з Центрами обслуговування клієнтів

ЦОКи будуть розміщуватися за звичними адресами. Тільки тепер в них будуть вести прийом фахівці відразу двох компаній, які проконсультують вас з будь-яких питань. У тому числі - в них можна буде більш детально дізнатися про реформу енергоринку. Інформація буде розміщена на інформаційних стендах і в підготовлених інформаційних матеріалах.

Як повідомлялося, починаючи з листопада 2018 року, тариф на газ для мешканців столичних квартир, обладнаних газовими лічильниками, і квартир без них складатиме 8,55 грн за кубометр.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф на виробництво тепла для населення комунальним підприємством «Київтеплоенерго» на 22,7%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: