Стали відомі результати пробного перепису населення на Оболоні і в одній з громад Київщини

Стали відомі результати пробного перепису населення на Оболоні і в одній з громад Київщини

На підготовку і проведення пробного перепису населення було витрачено близько 45 млн грн

У грудні 2019 року було проведено пробний перепис населення в Пісківській об'єднаній територіальній громаді Бородянського району Київської області та на території окремих кварталів і в деяких будинках Оболонського району Києва.

Під час проведення пробного перепису розроблялися інноваційні технології збору даних про населення, а саме: отримання відповідей респондентів на запитання анкети (переписного листа) через інтернет, а також заповнення тимчасовим переписним персоналом переписної документації за допомогою планшетних комп'ютерів на підставі відповідей, отриманих від респондентів під час обходу (безпосереднє відвідування) житлових будинків і житлових приміщень в інших будівлях.

Про це повідомили у Державній службі статистики України на інформаційний запит КиевVласть.

Пробний перепис населення складався з наступних етапів:

  • з 1 по 10 грудня 2019 року респонденти самостійно заповнювали анкету (переписний лист) на спеціальному порталі в мережі інтернет (онлайн);
  • з 14 по 23 грудня здійснювалося безпосереднє опитування населення переписувачами методом обходу і заповнення переписної документації за допомогою планшетів;
  • з 24 по 26 грудня переписувачі разом з інструкторами-контролерами провели вибірковий контрольний обхід окремих квартир і будинків з метою перевірки якості роботи переписувачів, а також повноти охоплення населення пробним переписом.

До підготовки і проведення пробного перепису населення було залучено тимчасовий переписний персонал (громадяни України, які досягли 18 років, з числа працюючого та непрацюючого населення) в кількості 107 осіб (завідувачі переписних відділів та їх помічники, інструктори-контролери і переписувачі). Крім того, у виконанні робіт з підготовки і проведення пробного перепису населення брали участь близько 70 фахівців органів державної статистики (Держкомстату та Головних управлінь статистики в Києві та Київській області).

Повідомляється, що на підготовку і проведення пробного перепису населення було витрачено близько 45 млн грн.

За інформацією Держстату, під час пробного перепису населення самостійно заповнили анкету на спеціальному порталі в мережі Інтернет:

  • в Оболонському районі Києва - жителі 92 приміщень (0,8% від усіх цих приміщень в Оболонському районі);
  • в Пісківській ОТГ Бородянського району Київської області - жителі 36 приміщень (0,9% від усіх цих приміщень в Пісківській ОТГ).

У переписних відділах або інструкторських дільницях надали відповіді на запитання анкети:

  • в Оболонському районі - мешканці 394 приміщень (3% від усіх цих приміщень в Оболонському районі);
  • в Пісківській ОТГ - жителі 274 приміщень (7,4% від усіх цих приміщень).

За результатами пробного перепису населення чисельність наявного населення, що проживає в відібраних для пробного перепису приміщеннях, становить:

  • в Оболонському районі - 20,2 тис. осіб;
  • в Пісківській ОТГ - 7,3 тис. осіб.

Чисельність же постійного населення за результатами пробного перепису склала:

  • в Оболонському районі - 19,3 тис. осіб;
  • в Пісківській ОТГ - 7,4 тис. осіб.

Нагадаємо, як свідчать дані результатів оцінки чисельності наявного населення України, оприлюднені міністром Кабінету міністрів України Дмитром Дубілетом, наразі чисельність населення Києва складає 3,703 млн осіб, а в Київській області проживає 2,286 млн осіб

Оцінку чисельності населення проводили трьома методами. Перший метод – це дані мобільних операторів. Друга методика – використання статево-вікової інформації, так званої «ялинки» з двох джерел – з даних Держстату і електронних реєстрів України.

Для третього методу було взято дані державного реєстру фізичних осіб і «почистили» його, виділивши людей, які хоч раз так чи інакше взаємодіяли з державою за останні 3 роки.

До відома, спочатку у проекті Державного бюджету України на 2020 рік на проведення запланованого загальнонаціонального перепису населення передбачили понад 3 млрд грн. Після чого Кабмін узгодив термін для проведення наступного перепису населення України. 

Водночас Дубілет заявив, що планує провести електронний перепис населення, що дозволить зекономити 2-3 млрд грн.

Наприкінці листопаду минулого року директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова розкритикувала заміну повноцінного перепису населення на електроннийпро що заявив міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

Читайте також

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: