У Києві можна доторкнутися до війни (фото)

У Києві можна доторкнутися до війни (фото)
Простріляний силует дівчинки
Фото: Громада Київщини

Простріляні силуети людей з’явилися на вулицях столиці

Доброволець і документаліст Олесь Кромпляс вирішив нагадати киянам, що війна зовсім поруч. Створені ним простріляні силуети людей з’явилися на центральних площах та вулицях міста.

Олесь – фотограф, був захоплений у полон у Криму, пізніше як боєць, а згодом і військовий кореспондент побував у гарячих точках на сході – брав участь у звільненні Маріуполя, був в Іловайську, Дебальцеве, Щасті, Донецькому аеропорту.

«Від початку ідея виглядала нереальною та навіть безумною – за три місяці треба було зібрати купу папірців, аби ці залізяки, здавалось би, невеличкі були встановлені у місті», – говорить Кромпляс та дякує Музею Революції Гідності за підтримку.

Спільними зусиллями у Києві було встановлено 20 скульптур, повідомляє «Громада Київщини».

«У мене було багато виставок у Європі, – розповідає Кромпляс. – І минулорічну фотовиставку PROMKA я доповнив подібними силуетами, які служили лише декораціями. Коли вивіз їх до Німеччини і Швейцарії, побачив реакцію людей, які приходили і торкалися до дірок в них. І вони справляли таке ж враження, як і фотографії. Тоді я зрозумів, що ми щодня в соцмережах ставимо комусь янгола-охоронця, дурний смайлик, але звикли до цього – наші очі та вуха забиті такою інформацією. Відбувається страшна гіперінфляція вражень. А ось тактильних відчуттів ще ніхто не займав, і до них можна вдатися. І так зародилась ідея створити проект, до якого люди могли би підійти і помацати руками. І саме через тактильні відчуття донести до них, що війна продовжується, що вона зовсім поруч – від будь-якого кордону навіть на старому танку їхати дві години».

Ідея художника у тому, аби створити типові силуети і пози жителів Києва, які можна побачити на вулицях. Там – дівчинка з кулькою, а там – молода пара. Кожен з силуетів прострілювався на стрільбищі, від чого утворилося багато дірок від набоїв різних калібрів.

«Головна ідея не в тому, аби встановити скульптури у тих місцях, де люди звикли бачити якісь пам’ятники, де влаштовуються інсталяції, а там, де ми і не сподіваємося їх знайти», – говорить художник.

Нині подібні скульптури можна побачити у парку імені Тараса Шевченка, на Михайлівській площі, набережній Дніпра, Майдані Незалежності, біля станцій метро «Олімпійська», «Льва Толстого», «Хрещатик», «Арсенальна», «Золоті ворота», «Палац спорту», «Поштова площа», «Контрактова площа».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: