У середу Верховний Суд вирішить долю двох пам’яток архітектури на Подолі

У середу Верховний Суд вирішить долю двох пам’яток архітектури на Подолі

Відчуження майна відбулось без погодження Міністерства культури України, поза приватизаційною процедурою та без проведення реконструкції об’єкту

У середу, 6 червня, Верховний Суд поставить крапку у довготривалому судовому спорі за позовом столичної прокуратури щодо повернення у власність Києва двох будівель – пам’яток архітектури національного значення, які розташовані по вул. Петра Сагайдачного, 20/2 у Подільському районі столиці. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

Вказані будівлі є пам’ятками архітектури, побудованими у ХІХ сторіччі, і упродовж 60 років вони використовувались для розміщення Подільського районного у м. Києві військового комісаріату, який проводив організацію та забезпечував чергові призови на строкову військову службу громадян України та мобілізацію людських і транспортних ресурсів на території Подільського району.

Однак на підставі рішення Київради від 28.08.2008 та незаконної угоди від 25.12.2008 будівлю передано у власність МПП «Аквадон» – підприємству, зареєстрованому на той час у Донецьку.

Як установлено прокуратурою, відчуження цього майна відбулось без погодження Міністерства культури України, поза приватизаційною процедурою та без проведення реконструкції об’єкту.

Рішенням господарського суду м. Києва від 02.12.2014, залишеним без змін 23.02.2015 Київським апеляційним господарським судом та 20.05.2015 Вищим господарським судом України, за позовом прокуратури Києва незаконне рішення Київради від 28.08.2008 визнано недійсним.

У зв’язку з цим, прокуратура Києва звернулась до суду з позовом про визнання недійсною додаткової угоди до інвестиційного договору, укладеної з МПП «Аквадон», та повернення вказаного нерухомого майна у власність територіальної громади столиці.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Суди усіх інстанцій при прийнятті рішень за цим позовом погоджуються із незаконним вибуттям майна територіальної громади, але водночас застосовують строк позовної давності, який, на думку прокуратури, є непропущеним.

Відстоюючи свою правову позицію, прокуратурою Києва судові рішення, якими відмовлено у задоволенні позову у зв’язку з пропуском строку позовної давності, оскаржено до Верховного Суду.

Засідання, на якому Верховним судом буде вирішено долю пам’яток архітектури, відбудеться 6 червня о 14:45 за адресою: вул. О. Копиленка, 6, зал 202. Головуючий суддя Міщенко І.С.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: