У Києві була народна влада, але не довго

У Києві була народна влада, але не довго

У цей день, 2 серпня 1994 року, розпочала свою роботу перша сесія новообраної Київради.

На ній я вступив на посаду голови столичної ради, набули своїх повноважень й нові депутати, обрані на перших після проголошення незалежності України виборах міської ради. Вибори до Київської міської ради народних депутатів попереднього скликання, діяльність якої частково припала і на період після здобуття незалежності, хронологічно проходили ще в радянські часи — в 1990 році. Обрана ж у 1994 році рада на чолі з головою Київради, який одержав мандат безпосередньо з рук киян, а не з волі верхів, стала першим органом влади столиці нашої молодої держави, сформованим після її народження.

На першу — урочисту — частину сесії 2 серпня були запрошені депутати попереднього скликання і новообрані, представники громадськості й дипломатичний корпус. Голова виборчої комісії доповіла про результати виборів, нас привітали. Я виступив із програмною промовою. Гадаю, сьогодні буде цікавим почитати, як ми тоді бачили проблеми міста й способи їх подолання. Потім сфотографувались на пам’ять біля входу в мерію.

До речі, цей день знаменний і тим, що це було останнє засідання депутатів у традиційному місці — на другому поверсі будинку по вул. Хрещатик-36. І справа не тільки в тім, що депутатів стало лише 75, а не 600, як за радянських часів. Колонний зал я вирішив віддати киянам, про що й повідомив у першій після виборів телепередачі «Віч-на-віч із мером», яка там і знімалась. Ми проголосили відкритість нової міської влади і щиро бажали, щоб будинок мерії став для киян ближчим. У колонній залі у подальшому проводилися концерти, новорічні ялинки для дітей-сиріт, вшановувалися кращі городяни з нагоди професійних свят, ветерани — із Днем Перемоги, жінки — із днем 8-го березня, давалися урочисті прийоми на День Києва. А по суботах відбувалися церемонії укладання шлюбів. Замість казенно-бюрократичного в цьому приміщенні поселився дух міського життя.

Але повернімося знову до дня першої сесії. Після перерви залишились уже тільки щойно обрані депутати. Ми піднялися на четвертий поверх, зібрались у приміщенні, раніше призначеному для засідань міськвиконкому, яке і стало місцем роботи нової міської ради (де вона працює і сьогодні), і я відкрив сесію.

Детальніше про цей день можна прочитати тут.

На фото: Голова Київради з новообраними депутатами столичної ради біля входу в мерію.Фотографія зроблена одразу після завершення церемонії вступу на посаду мера 2 серпня 1994 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: