Архімандрит РПЦ: Гармонійне співіснування двох канонічних церков в Україні - ідеальна модель

Архімандрит РПЦ: Гармонійне співіснування двох канонічних церков в Україні - ідеальна модель
Архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун

Якщо незалежна церква впаде у хворобу опортунізму, це приведе до її дискредитації, - вважає експерт

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун прокоментував в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» можливість зміни статусу Московського патріархату на церкву з іноземною пропискою.

За словами Говоруна, це може бути амбівалентне рішення. «По-перше, воно дасть певну фору незалежній церкві. З іншого боку, як церква цим скористається. Якщо вона впаде у хворобу опортунізму – користуватиметься нагодою, щоби нашкодити опоненту, це врешті-решт швидко призведе до дискредитації незалежної церкви», - вважає Говорун. Архімандрит додає, що часто трапляється, коли той, хто зазнав репресій, сам починає репресії за слушної нагоди.

«Законодавець має повне право розглядати і приймати будь-які пропозиції, що вимагає народ, який його обрав. Це природа парламенту і нормальний політичний процес. Питання в тому, як церкви скористаються цим процесом», - зазначає Говорун.

На його думку, ідеальна модель – гармонійне співіснування двох канонічних церков в Україні. Одна – незалежна, а інша церква Московського патріархату. «Звичайно, це може бути лише за умови, що вони не знищують одна одну, не проклинають, не використовують риторику ненависті», - наголошує Кирило Говорун.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: