Економіст пояснив, що втримало курс гривні під час війни

Економіст пояснив, що втримало курс гривні під час війни
Українська гривня наразі демонструє дива стабільності попри війну

Від початку війни українці, які виїхали за кордон, мають змогу безперешкодно знімати готівку з карток

Завдяки фіксації курсів долара і євро по відношенню до гривні за операціями з платіжними картками став важливим фактор стримування падіння курсу вітчизняної валюти. Таку точку зору в коментарі «Главкому» висловив економічний експерт Віталій Шапран.

«Це стало важливим для громадян, які залишили країну і могли знімати готівку, сплачувати послуги за кордоном за курсом, що склався на 23 лютого. Саме такі можливості через карти Visa та Mastercard створили альтернативу готівковому ринку», – каже експерт.

Шапран нагадує: в перші дні кожен сам міг вирішувати, чи скористатись банківською карткою і курсом 29,2 грн до долара, чи бігти на чорний ринок і купувати долар по 40 грн – саме такий курс був у перші дні війни.

«У підсумку переміг здоровий глузд, і сьогодні на чорному ринок склалась така ситуація: купівля до 31 грн, продаж від 32 (за даними спеціалізованих сайтів). Громадянам я б не радив проводити операції на чорному ринку – краще зачекати відкриття легальних каналів для безпеки транзакцій», – додав він.

Як повідомлялося, економічний експерт Олексій Плотніков спрогнозував курс гривні після завершення активних бойових дій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: