Эксперт пояснив, за яких умов можна проголосувати закон про вибори на Донбасі

Эксперт пояснив, за яких умов можна проголосувати закон про вибори на Донбасі

Політолог вважає, що закон про вибори в окремих районах Донбасу фактично означатиме демонтаж «ДНР»–«ЛНР»

На тлі останніх перемовин держсекретаря Вікторії Нуланд в Києві й Москві та очікування чергової зустрічі «нормандської четвірки» і зустрічі Петра Порошенка та Барака Обами активізувалися розмови про ухвалення Верховною Радою закону про вибори в окремих районах Донбасу. Політолог Володимир Фесенко в коментарі «Главкому» заявив, що «ультиматум» главаря бойовиків «ДНР» Захарченка, стосовного того що до 14-го липня треба буде проголосувати за узгоджений із ними законопроект, перекреслює навіть формальну можливість винесення будь-якого законопроекту на розгляд Верховною Радою.

«Бо це буде сприйматись як капітуляція перед Захарченком. І навіть якщо щось планувалось, він перекреслив таку можливість», - додав Фесенко.

Політолог підкреслив, що існує досить серйозна позиція української сторони стосовно голосування щодо будь-яких законопроектів, пов’язаних із пакетом Мінських домовленостей. Це можливо тільки після того, як буде стійке перемир’я – хоча б місяці зо два. «Чутки, що 14 липня будуть голосувати, пішли від представників «Самопомочі», і я б не сприймав це всерйоз. По-перше, це відвертання уваги від скандалу зі сміттєзвалищем у Львові, по-друге, це повернення до старої картинки протистояння: ми, патріоти, проти Мінських домовленостей, а Порошенко – зрадник», - пояснив Фесенко.

«До того ж на всіх перемовинах порушується одна й та сама тема – Росія категорично проти деяких не відомих нам пропозицій щодо закону про вибори в ОРДЛО. Тобто, законопроект про вибори в цих районах у якомусь чорновому варіанті підготовлений, але, судячи з усього, не влаштовує російську сторону», - нагадав політолог.

«Скажу непопулярну річ: я – прихильник того, щоб проголосувати наш варіант закону чи міжнародний варіант, який нас влаштує. І ми показали б західним партнерам, що виконуємо зобов’язання й самі задавали б правила гри, а не грали в гру, коли за якихось складних обставин нас «нахилять». І обов’язково зазначити, що вибори відбудуться тільки в тому разі, якщо порядок буде забезпечувати поліцейська місія ОБСЄ. Також одна з норм закону має обов’язково торкатись того, що після місцевих виборів усі інші неконституційні органи, що діють на цій території, припиняють свою діяльність. Тобто, фактично це означатиме демонтаж «ДНР»–«ЛНР», - вважає Фесенко.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: