Єврокомісія не буде підтримувати будівництво «Північного потоку-2»

Єврокомісія не буде підтримувати будівництво «Північного потоку-2»

За словами керівника Директорату Єврокомісії, «Північний потік-2» буде порушувати принципи прозорості і вільного доступу європейських споживачів до джерел енергоносіїв

Проект будівництва газопроводу «Північний потік-2», який Росія планує прокласти в обхід території України, не сприяє диверсифікації поставок газу до Європи, і не буде підтриманий Європейською комісією.

Про це під час брифінгу в Міністерстві енергетики заявив генеральний директор Директорату з питань енергетики Єврокомісії Домінік Рісторі.

«Наша позиція чітка: ми вважаємо, що «Північний потік-2» не сприяє диверсифікації джерел і маршрутів постачання газу... Він не буде підтриманий з боку ЄС», - сказав він.

За словами Рісторі, якщо «Північний потік-2» буде збудований, його робота порушуватиме принципи прозорості, недискримінаційності і вільного доступу європейських споживачів до джерел енергоносіїв.

Напередодні Верховна Рада закликала уряди світу бойкотувати будівництво «Північного потоку-2».

Нагадаємо, 27 березня повідомлялося, що компанія «Північний потік-2» (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій ВЕЗ (виняткова економічна зона).

Нові енергетичні потоки Росії в обхід України є загрозою для вітчизняної ГТС.

Крім того експерт розповів, що Москва використовує будівництво газопроводів для виведення грошей за кордон.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон під час візиту до Польщі заявляв, що проект «Північний потік-2» підриває енергетичну безпеку Європи. Влітку 2017 року Конгрес США ухвалив закон, який передбачає, зокрема, покарання європейських компаній, задіяних у проекті «Північний потік-2». Закон викликав різку критику в Берліні.

У свою чергу, прем’єр -міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що «Північний потік-2» створює нову непотрібну напругу та може призвести до великої війни

Глава НАК «Нафтогаз України» попередив про «руйнівні наслідки» для української економіки в разі запуску російського газопроводу, оцінивши втрати у $3 млрд на рік.

Читайте також: Газпроводи РФ в обхід України. Які загрози для нас?

Проект «Північний потік» передбачає будівництво та роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч із уже існуючим «Північним потоком-1».

Згідно з раніше озвученими оцінками голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, «Північний потік-2» жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу до Євросоюзу й не забезпечує йому доступ до нових джерел газу. Також Коболєв зазначав, що цей газопровід може позбавити Україну доходів від транзиту, які за підсумками 2017 року становили близько 3 млрд дол.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: