Європейські країни використовують «кремлівські прийоми», – Геращенко

Європейські країни використовують «кремлівські прийоми», – Геращенко

Геращенко зазначила, що деякі країни використовують «українське питання» у власних інтересах

Країни-сусіди України використовують «українське питання» у власних інтересах, застосовуючи при цьому «кремлівські прийоми».

Про це заявила віце-спікер парламенту Ірина Геращенко в інтерв’ю «5 каналу».

«Власне, я би визначила тут дві проблеми. Перше – ми дійсно маємо сьогодні проблему націоналізму в дуже багатьох країнах. Друге – ми бачимо наші найближчі партнери і сусіди – і Угорщина, і Сербія, і Польща часто об’єднують свій внутрішній електорат на фоні такої боротьби за все польське, угорське, шукаючи тему назовні. Це, до речі, такий дуже «кремлівський прийом», і прикро, що його використовують європейські країни», – зазначила Геращенко.

Також віце-спікер парламенту пояснила мету таких дій на політичній арені.

«Дійсно, є спроби наших найближчих сусідів використовувати внутрішні свої проблеми, у тому числі підготовку до виборів, для того, щоби просто шукати назовні (не ворога, звичайно), а противника. Якісь такі теми. І навіть «противник» тут – не дипломатичне слово, але шукати тему, навколо якої можна об’єднувати свій внутрішній електорат», – пояснила вона. 

Як повідомлялося, 8 листопада глава Української держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами. Польська сторона погодилася на цю пропозицію.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковький заявив, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Глава польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня, Дуда має прийняти самостійно, «але ситуація є досить складною».

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди, які відверто проголошують націоналістичні і антипольські погляди, не повинні займати важливих посад в українській політиці

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: