«Євросолідарність» у Києві майже на 3% випереджає «Слугу народу» – соцопитування

«Євросолідарність» у Києві майже на 3% випереджає «Слугу народу» – соцопитування
«Європейська солідарність» ще не визначилась із кандидатом на посаду Київського міського голови

За результатами соцопитування «Європейська солідарність» набрала майже 21%, в той час як «Слуга народу» – 18%

Політсила п'ятого президента України «Європейська солідарність» лідирує у рейтингу політичних партій на виборах до Київради. Партія Порошенка майже на 3 відсотки випереджає президентську партію «Слуга народу».

Такі результати соціологічного опитування оприлюднив центр «Socis».

Серед тих, хто візьме участь у виборах та вже визначився із своїм кандидатом, «Європейська солідарність» набрала майже 21%, в той час як «Слуга народу» – 18%.  Порівняно із результатами парламентських виборів 2019 року «Слуги» втратили 18%, а партія Порошенка зросла майже на 5%. На третьому місці –«Удар» Кличка (13,3%).

Партія «Голос» (4,2%) та партія ВО «Свобода» (3%) поступаються партії Шарія (4,4%).  «Голос» по Києву від парламентських виборів втратив більше, ніж удвічі.

«З осені минулого року відбувся певний зріст, вийшла на перше місце «Європейська солідарність». Удвічі впала «Слуга народу»: у жовтні минулого року було 37%, а зараз ми бачимо всього 18%.  По іншим партіям показники в межах похибки в порівняні з минулим роком. Але те, що змінилося, це досить значне падіння рейтингу «Слуги народу» в Києві і зростання рейтингу «Європейської солідарності», – зазначив виконавчий директор Центру «Socis» Олександр Чашковський.

Віталій Кличко зберігає впевнене лідерство як кандидат на посаду міського голови – 41.8%, на другому місті із суттєвим відставанням – Андрій Пальчевський (8,8%).

Соціологи зазначають, що «Європейська солідарність» ще не визначилась із кандидатом на посаду Київського міського голови, однак високий рейтинг партії дозволяє їй вивести свого кандидата в другий тур із Кличком. Кандидат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко посідає десяте місце, за нього готові проголосувати 1,3%. Восени минулого року він був другим і мав шанс виграти у Кличка у другому турі. За даними оприлюдненого дослідження, у другому турі Кличко перемагає кандидата від «Слуги народу» із результатом 52% проти 10%.

«Надзвичайно цікаві результати моделювання другого туру, тому що при імітації виборів «перший тур» все-таки ми маємо достатньо умовний список кандидатів. Наприклад, немає кандидатів від «Європейської солідарності». Очевидно його балотування може позначитись на рейтингу Віталія Кличка. Бачимо надзвичайно низький рейтинг кандидата від «Слуги народу», і очевидно це пов’язано з тим, що провладна партія не визначилася з кандидатом. Зараз іде мова про трьох кандидатів. Самі представники партії припускають можливість четвертого кандидата, і частина рейтингу відбивається в позначці «інший кандидат», – аналізує Голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Соціологи також повідомили, що 71% киян вважають погіршенням ситуацію з рівнем безробіття, 73% – що погіршилось економічне становище в країні, 70% кажуть, що погіршився рівень життя, 56% – що підвищився рівень комунальних тарифів. 34% вважають, що погіршилася ситуація у боротьбі з корупцією, в той час як лише 8% бачать позитивні зрушення. На думку 30% киян ситуація з досягнення миру в Україні погіршилась, покращилась – для 10%.

Дослідження проводилось методом телефонного опитування з 8 по 20 травня 2020 року. Всього було опитано 4000 респондентів. Дослідження було проведено в усіх десяти адміністративно-територіальних районах міста, яке репрезентує доросле населення столиці за такими показниками, як вік (старші 18 років), стать, а також поділ міста на райони. Статистична похибка дослідження 1,9%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: