Клімкін заговорив про плани проведення саміту лідерів Нормандської четвірки

Клімкін заговорив про плани проведення саміту лідерів Нормандської четвірки
Павло Клімкін

Дипломати мають визначити, «чи є зміст для зустрічі на найвищому рівні»

Міністри закордонних справ країн Нормандської четвірки (України, Німеччини, Франції та Росії) розглянули перспективи проведення зустрічі на рівні лідерів чотирьох держав найближчим часом.

Про це голова українського зовнішньополітичного відомства сказав після зустрічі глав МЗС країн Нормандської четвірки у Берліні, пише «Уніан». 

«Ми маємо визначити, чи є зміст для зустрічі на найвищому рівні. Ми сьогодні говорили про важливість такої зустрічі найближчим часом. Ми не визначали конкретних дат, а домовились працювати далі для того, щоб визначити загальні рамки і залишити два-три питання, які мають виключно політичне значення на рішення глав держав», - наголосив дипломат.

«Коли ми будемо мати таку логіку, звичайно ми можемо наблизитися до саміту. Плани провести такий саміт найближчим часом є, але саміт має бути належним чином підготовлений», - заявив Клімкін.

Глава українського МЗС також розповів про відмінність позицій України і Росії щодо розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі.

Нагадаємо, глави МЗС країн Нормандської четвірки провели перші за півроку переговори, які тривали 4,5 години, міністри узгодили кілька питань щодо припинення вогню на Донбасі.

Також Франція буде готова працювати над формуванням миротворчої місії ООН на сході України, проте спочатку пропонує просунутися в реалізації Мінських домовленостей.

Франція та Німеччина готові надати допомогу в розмінуванні в зоні конфлікту на сході України.

Раніше стало відомо, що у Берліні глави зовнішньополітичних відомств країн Нормандської четвірки спробують домовитися про негайне припинення вогнюна сході України.

Як відомо, у понеділок ввечері у Берліні на віллі Борзіг стартував саміт глав МЗС Нормандської четвірки.

Перед зустріччю учасників міністерського саміту Нормандської четвірки відбувся пікет дружин полонених на Донбасі.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що хоче бачити миротворчу місію на Донбасі, адже реалізація Мінських угод триває надто довго.

Попередня зустріч у Нормандському форматі на вищому рівні відбулася у жовтні 2016 року в Берліні. Після цього контакти продовжувалися на робочому рівні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: