Мешканці Донбасу за три роки стали втричі частіше ідентифікувати себе як етнічні українці

Мешканці Донбасу за три роки стали втричі частіше ідентифікувати себе як етнічні українці
Ілюстративне фото

У 2019 році варіант «етнічний українець» для самоідентифікації обрало найбільше респондентів - 29%, у 2016-му таких було 11,4%

Мешканці підконтрольної українському уряду частини Донбасу втричі частіше стали ідентифікувати себе як етнічні українці, порівняно з 2016 роком. Такі дані отримали соціологи берлінського Центру східноєвропейських та міжнародних досліджень за підсумками дослідження «Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту».

У 2019 році варіант «етнічний українець» для самоідентифікації обрало найбільше респондентів ― 29%. у 2016-му таких було 11,4%. Водночас, із визченням «громадянин України» погодилися 26% опитаних. Під час дослідження 2016 року «громадянами України» себе вважала більшість респондентів – 53%.

На думку авторів звіту, це пов’язано з розчаруванням населення прифронтових теренів Донеччини й Луганщини в підтримці з боку центральної влади.

«Незважаючи на - або через - невизначеність свого становища в Українській державі самоідентифікація як етнічних українців дозволяє відмежуватися від війни та від Росії», — зазначено у звіті про дослідження.

Дослідження також показало, що мешканці так званих «ДНР» та «ЛНР» мають значно більш неоднорідну ідентичність. 21% респондентів ідентифікували себе одночасно і росіянами, і українцями. На другому місці — регіональна самоідентифікація: біля 18% вважають себе передусім жителями Донбасу. Громадянами України ідентифікують себе майже 13% мешканців непідконтрольних територій, а громадянами самопроголошених республік — 12%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: