Мовне питання: Клімкін та Сійярто зустрінуться на Закарпатті

Мовне питання: Клімкін та Сійярто зустрінуться на Закарпатті

Міністри закордонних справ України і Угорщини

Українські угорці мають залишатися на сто відсотків угорцями, але при цьому залишатися громадянами України, зазначив Павло Клімкін

У найближчу п'ятницю, 22 червня, у Закарпатській області відбудеться зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і глави МЗС Угорщини Петера Сійярто. Також будуть присутні міністри освіти двох країн.

Про це сказав Клімкін під час брифінгу в середу, 20 червня, повідомляє РБК-Україна. За словами міністра, сторони обговорюватимуть мовну статтю закону про освіту.

«Ми будемо зустрічатися в п'ятницю на Закарпатті у форматі: два міністри закордонних справ і два міністри освіти. Ми з Лілією Гриневич їдемо туди завтра ввечері. Наша позиція чітка - ми вважаємо, що українські угорці мають залишатися на 100% угорцями, але вони мають стати на 100% громадянами України, оскільки зараз вони дискриміновані, тому що в багатьох у них немає знання української», - сказав Клімкін.

Глава МЗС зазначив, що позиція України в тому, щоб надати можливість кожному вивчити українську, а також дати зрозуміти, у якій країні вони живуть.

Нагадаємо, уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. За даними ЗМІ, під час першого засідання оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном був ухвалений документ «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України»

Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

Зазначимо, 28 вересня 2017 року в Україні набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною.

Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

Голова угорського МЗС Петер Сійярто заперечив, що Угорщина могла би проводити свою політику щодо України «на замовлення росіян».

29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна та Угорщина домовились провести консультації щодо закону «Про освіту».

Згодом Угорщина запропонува Україні створити міжурядову робочу групу, мета якої – слідкувати за виконанням рекомендацій Вененційської комісії щодо закону про освіту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: