Помер вчений і дипломат Богдан Соколовський

Помер вчений і дипломат Богдан Соколовський
Богдан Іванович Соколовський (1954–2021)
фото: zbruc.eu

Соколовський тонко й глибоко відчував особливі ролі й можливості України на світовій мапі

На 67-му році життя відійшов у засвіти український фізик, кандидат фізико-математичних наук, дипломат та уповноважений президента Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки (2008–2010) Богдан Іванович Соколовський. Про це повідомила його колега по державній службі, політична й громадська діячка Лариса Мудрак на своїй сторінці у Facebook.

«Богдан Соколовський пішов у засвіти. Політик. Дипломат. Фізик. Це фото на одній з численних пресконференцій в період 2005–2010 рр. В той час він був поважним й надзвичайним послом з міжнародних питань енергетичної безпеки. Я модерувала тоді всі його пресконференції. Це були перші відкриті війни з Росією, лише тоді енергетичні.

Ми багато й часто говорили про стійкість, відданість, служіння. Історію країни, спадкові травми, ідентифікацію нації», – написала Лариса Мудрак.

Вона додала, що Соколовський тонко й глибоко відчував особливі ролі й можливості України на світовій мапі. Знав те, про що зараз вже не встигають говорити в політичних війнах й дипломатичних діалогах.

«Я любила слухати його монологи про енергетику. Й тепер ніхто не зможе пояснити мені важливі історичні особливості. Я просила його писати спогади – мемуари. Не знаю, чи написав. Поки його шлях в світле вічне важливіший», – додала Мудрак.

Богдан Соколовський закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка. Понад 20 років працював у галузі експериментальної фізики спецматеріалів і спецтехнологій, зокрема в лабораторіях Марбурзького та Хемніцького університетів.

Від 1993 року був на дипломатичній роботі в МЗС України (працював у Німеччині, США, Австрії, був начальником управління економічного і науково–технічного співробітництва МЗС).

У лютому 2004 був звільнений із дипломатичної служби з політичних мотивів. У 2008-2010 роках – уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Був членом Народного Руху України, згодом ввійшов в Український Народний Рух (потім – УНП).

Автор понад 100 наукових робіт і винаходів, співавтор монографії.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: