Пенсію наступного року нараховуватимуть по-новому: програма уряду

Пенсію наступного року нараховуватимуть по-новому: програма уряду
Нова пенсійна система може вже запрацювати з наступного року

Кабмін планує запровадити накопичувальну пенсійну систему з 2021 року

Кабінет міністрів України планує запровадити з 2021 року накопичувальну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Про це ідеться в програмі діяльності Кабінету міністрів України.

Згідно з документом, уряд планує запровадити другий рівень (накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування) з 2021 року та стимулювання розвитку третього рівня пенсійної реформи (системи недержавного пенсійного забезпечення). Також планується уніфікація та адаптація законодавства щодо діяльності недержавних пенсійних фондів до законодавства ЄС з метою підвищення рівня захисту майнових прав та інтересів учасників накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Окрім того, програмою передбачається зростання рівня пенсійного забезпечення, у тому числі державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, журналістів, та запровадження справедливого механізму нарахування виплат пенсіонерам.

Серед інших цілей уряду - забезпечення дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, у тому числі осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, на належне пенсійне забезпечення, розширення функціоналу порталу електронних послуг Пенсійного фонду України та автоматизація процесів у системі пенсійного страхування, забезпечення ефективного державного нагляду за використанням коштів Фонду соціального страхування та Пенсійного фонду України.

Згідно з опублікованим проєктом, уряд планує посилити відповідальності за ухилення та несплату єдиного соціального внеску, інших обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та переглянути стимулів до сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Кабмін також очікує досягнення витрат на пенсійне забезпечення на рівні 12 % валового внутрішнього продукту та забезпечення мінімального рівня пенсійного забезпечення на рівні 40 % від отримуваного заробітку.

Окрім того урядовці планують щорічно перераховувати пенсії 11 млн пенсіонерів та залучити 132 тис. працівників до накопичувальної системи обов’язкового професійного пенсійного забезпечення.

Крім того в. уряді планують визначати по-новому прожитковий мінімум

Напередодні Пенсійний фонд затвердив середній показник зарплати для розрахунку пенсій

Також нагадаємо, що пенсійний вік знову змінився: стало відомо, хто не стане пенсіонером у 2021 році.

Нагадаємо, пенсію в Україні зможуть передавати у спадок при подальшій розробці програми по переходу до накопичувальної пенсії. З 1 січня Україна повинна перейти на нову пенсійну систему, однак деталі законопроєкту ще в розробці. Пенсійна система, яка існує в Україні зараз, не спроможна забезпечити пенсіонерів.

Як повідомлялося, уряд України вже має розрахунки, а також законопроєкт про підтримку старшого населення країни та підвищення пенсій. Людям старше 75 років уряд хоче підвищити пенсії на 500 грн.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: