Організація з захисту прав інвалідів взяла під свій патронат Саакашвілі і просить його пропустити в Україну

Організація з захисту прав інвалідів взяла під свій патронат Саакашвілі і просить його пропустити в Україну
Петро Порошенко і Міхеїл Саакашвілі

До суду надійшла позовна заява від голови громадської організації «Народний правозахист», який вимагав скасувати указ президента про позбавлення громадянства

Ужгородський міськрайонний суд відмовив громадській організації «Західна регіональна організація по захисту Конституційних прав і свобод, людини, інвалідів, людей з обмеженими можливостями «Народний правозахист» у відкритті провадження щодо оскарження Указу президента від 26 липня №196/2017 в частині позбавлення громадянства України Міхеїла Саакашвілі.

Про це стало відомо «Главкому» з ухвали від 4 вересня.

До місцевого суду надійшла позовна заява від голови громадської організації Зеновія Вовчука, який просив скасувати президентський Указ щодо позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства України як такий, що суперечить Конституції України, а також вжити заходів із недопущення вилучення в Саакашвілі паспорту громадянина України, недопущенню позбавлення права і можливості повернення його на територію України.

Позивач також вимагав суд зобов’язати Генеральну прокуратуру України відкрити кримінальне провадження щодо президента Петра Порошенка та службових осіб.

Дослідивши подану заяву, суд дійшов висновку, що оскарження актів президента України процесуальним законом віднесені до компетенції Вищого адміністративного суду України. А тому суддя Олексій Фазикош відмовив у відкритті провадження у справі за позовною заявою громадської організації.

Щодо відкриття кримінальної справи проти Порошенка головуючий суддя роз’яснив: відповідно до ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Разом з тим, у відповіді на запит «Главкома» адміністрація президента Порошенка відповіла, що їй нічого невідомо про можливі факти оскарження Указу президента від 26 липня №196/2017 в частині позбавлення громадянства України Міхеїла Саакашвілі.

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Як повідомляв «Главком», 10 вересня Саакашвілі прибуде з Польщі на кордон і через пункт пропуску «Краковець» спробує в’їхати в Україну за паспортом громадянина України.

Раніше пункт пропуску, через який Саакашвілі планує в’хати в Україну, обгородили колючим дротом. Прикордонні наряди на КПП «Краковець» посилили.

Нагадаємо, у Генпрокуратурі України повідомили, що отримали копію запиту грузинських компетентних органів на видачу Міхеїла Саакашвілі Грузії.

Саакашвілі припускає, що після його повернення в Україну його спробують викрасти й видати грузинській владі.

Як відомо, що Саакашвілі позбавили українського громадянства. 

Саакашвілі планує жити на кордоні, якщо його не пустять в Україну.

Саакашвілі вказав, що буде через суд намагатися повернути собі громадянство України і хотів би бути присутнім на судовому процесі.

Читайте також статті: 

Посол Ігор Долгов: Повірте, екстрадиція Саакашвілі під час візиту президента у Грузію не обговорювалась

The NewYorker: Саакашвілі заплатив мільйон Трампу заради використання його імені?

«МіхоМайдан». Як «розстрілюватимуть» Тимошенко і Садового

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: