Релігієзнавець пояснив, чому глава нової церкви в Україні заслуговує на титул патріарха

Релігієзнавець пояснив, чому глава нової церкви в Україні заслуговує на титул патріарха
Святійший Патріарх Філарет

«Зважаючи на історію, кількість вірян, монастирів, святих предстоятель нової церкви мав би мати патріаршу гідність», - впевнений Саган

Доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган говорить, що для пересічних вірян питання статусу предстоятеля нової помісної церкви України (цей статус прописується у Томосі) є важливим. Зважаючи на історію, кількість вірян, монастирів, святих цієї церкви, голова Української ПЦ, мав би мати патріаршу гідність. Про це експерт розповів в інтерв’ю «Главкому». 

За словами Сагана, нині є багато дискусій щодо сану очільника Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета. «Думаю, найкраще це запитання роз’яснять екзархи, бо це дуже тонкі еклезіологічні речі (еклезіологія – наука про природу і властивості церкви). Багато залежить і від того, яку апеляцію розглядав синод Вселенського патріархату – їх подавалося декілька (у 1992-му році, коли митрополита Філарета позбавили сану, а потім була апеляція через накладання анафеми у 1997 році)», - пояснив релігієзнавець.

Олександр Саган впевнений, що питання відновлення справедливості щодо патріарха Філарета, як і щодо будь-якої несправедливо і неканонічно покараної православної людини, є важливим. Наразі справедливість відновлена.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він запевнив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: