РФ створила небачених масштабів систему грабежу українських зерна та металу

РФ створила небачених масштабів систему грабежу українських зерна та металу
Розмах мародерства окупантів в Україні унікальний
Associated Press

Російська влада залучила злочинні синдикати до грабежу – ISRP

Росія організувала системну програму грабежу, націлену на українські національні активи – насамперед сталь і пшеницю, а також промислові інструменти, використовувані при їх виробництві та переробці. Про це повідомляє звіт американської групи дослідників ISRP.

Для цього грабежу Росія використовує ті ж злочинні методи, які вона раніше провертала в Чечні і Афганістані, проте розмах цього мародерства в Україні унікальний, відзначають в ISRP.

«Крадіжка національного майна була ключовим компонентом російської військової стратегії протягом майже століття. Але грабіж України унікальний за своїм розмахом і тактикою. Російські військові використовують методи, адаптовані з синдикатів організованої злочинності, а також тактику, яку вони використовували після радянського вторгнення в Афганістан в 1979 році, і у війні проти Чечні в 1990-х роках», – вказується в дослідженні.

Так, за даними ISRP, в Чечні російська армія конфіскувала національні та приватні підприємства з переробки нафти, і направляла нафту на свої власні склади, а потім перепродувала на світовому ринку через злочинні синдикати. Точно так само вона чинить, перенаправляючи українське зерно і сталь.

«При цьому організована злочинність не обмежувалася тільки стратегічним злодійством національних ресурсів. Так, в Чечні окремі російські підрозділи грабували і руйнували цілі міста, заповнювали автомобілі особистим і муніципальним майном, і направляли його продаж. Найбільш кричущим прикладом цього є руйнування росіянами Алхан-Юрта в 1999 році: коли російські солдати захопили село, протягом двох тижнів вони повністю спалили до 80% будівель, стративши чоловіків і ґвалтуючи жінок і дівчат. Ці жахи знайшли відображення в руйнуванні українського міста Буча», – йдеться у звіті.

При цьому ISRP наводить дані агентства Human Rights Watch і Британської телерадіомовної компанії, згідно з якими вкрадені в Чечні товари експортувалися через злочинні угруповання в Дагестан, Туреччину і Грузію. А зараз за такою ж схемою РФ вивозить вкрадене в Україні зерно і метал.

«Цей зв'язок між організованою злочинністю і державою є ключовим елементом російської військової стратегії, і вона здійснюється в Україні в небачених раніше масштабах. Приватні особи не змогли б отримувати прибуток від грабежу без мовчазного схвалення російської держави і допомоги санкціонованої державою організованої злочинності. Зараз ISRP розслідує можливу причетність синдикатів організованої злочинності до триваючих грабежів України», – резюмується в звіті ISRP.

Як відомо, до групи ISRP, що вивчає сучасне російське піратство, входять колишні чиновники США, експерти з міжнародної торгівлі та експерти з нацбезпеки. Також Група розробляє юридичні механізми, які допоможуть передати Україні заморожені в США активи РФ в якості репарацій.

За даними ISRP, Росія вкрала вже понад півмільйона тонн українського зерна – пшениці, кукурудзи та ячменю. Також вивезено 11 тис. тонн сталі, ще 28 тис.тонн вже завантажено на кораблі для подальшої відправки.

Нагадаємо, крадіжки під час війни серед ворогів не вважаються злочином і не караються. Й загарбники дуже тому радіють.

Як відомо, армія РФ під контролем ФСБ організувала масштабне мародерство на окупованих територіях.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: