Рішення про отруєння Скрипаля міг прийняти лише Путін, – дипломат

Рішення про отруєння Скрипаля міг прийняти лише Путін, – дипломат

Речовина, якою отруїли Скрипаля, могла бути виключно в руках російської держави, зазначив Хара

Рішення про такі операцій, як отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля, приймаються найвищими посадовцями, оскільки наслідки будуть великі. Це не просто зброя, яку можна купити на ринку, тому абсолютно зрозуміло те, що це зроблено «завдяки» Путіну.

Про це в ефірі програми  на телеканалі ZIK заявив дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Олександр Хара.

«Рішення щодо таких операцій приймаються найвищими посадовими особами, оскільки наслідки у випадку провалу операції будуть великі. Я наведу паралель з тим, коли приймається рішення застосувати дрони по відношення до терористів в Іраку, Афганістані або інших країнах – це рішення приймає безпосередньо президент США. І звичайно, що є радники і зі спецслужб, і юридичні, які кажуть про можливі наслідки», – зазначив експерт.

За його словами, справа в тому, що використана зброя – це не просто зброя, яку можна купити на ринку в інших країнах, це зброя ще з радянських часів. Те, що це зробила Росія і те, що це зроблено завдяки Путіну абсолютно зрозуміло.

«Тому логіка Лондона, Терези Мей і Бориса Джонсона абсолютно чітка. Ніхто інший не міг дати вказівку це зробити окрім Путіна, ця зброя могла бути виключно в руках російської держави. Той випадок, якщо вона потрапила до інших рук відкинули, оскільки російська влада не вжила відповідних заходів щоб довести, що це не так. Якщо б вони були не винні вони почали б принаймні не офіційно розмовляти з Лондоном, з Вашингтоном про те, що вони не причетні», – переконаний Хара.

Також Хара звернув увагу на реакцію Заходу. Зокрема, він вважає, що демократичним країнам потрібен час, щоб виробити певні захисні механізми. Висилка 23 російських шпигунів під дипломатичним прикриттям це найменше, що можна було б зробити. Звичайно є спільна заява, яка дуже важлива і яка підтверджує англосаксонську і трансатлантичну єдність і звичайно вони будуть думати що робити далі.

«Будуть і інші заходи. Починаючи з більш різкого контрозвідувального режиму, зараз він запроваджений, але ще треба закрити певні дірки в законодавстві. Зокрема, вони хочуть застосувати по відношенню до людей, які можуть становити загрозу національній безпеці Британії і союзникам ті самі вимоги що до терористів. Також Тереза Мей сказала, що брудним грошам немає місця в Англії. Минулого року був прийнятий закон про незаконні фінанси і тому правові механізми є щоб заморозити активи або конфіскувати їх. Напевно ми побачимо найближчим часом певні кроки і в цьому напрямку. Найголовніше і найцікавіше для мене, що буде робити НАТО», – прокоментував Хара.

Як відомо, Велика Британія готова провести міжнародну експертизу нервово-паралітичної речовини, якою отруїли колишнього розвідника РФ Сергія Скрипаля.

Як відомо, отруєних росіян – Сергія Скрипаля і його дочку Юлію – знайшли без свідомості в центрі міста Солсбері в неділю, 4 березня.

У Великобританії встановили, що колишнього російського шпигуна та його доньку  отруїли нервово-паралітичною речовиною військового типу «Новичок», яку розробляла Росія.

Нагадаємо, 15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломата, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

12 березня британський прем'єр Тереза Мей оголосила, що з «високою імовірністю» Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: