Слідком РФ підготував Джемілєву звинувачення: документ

Слідком РФ підготував Джемілєву звинувачення: документ
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Справа проти лідера кримських татар була порушена 11 серпня 2014 року

В окупованому Росією Криму співробітники російського Слідчого комітету збираються 10 квітня висунути звинувачення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Цю інформацію він підтвердив проєкту Крим.Реалії.

«Дружина подзвонила і сказала, що прийшли ФСБшники, дали якусь повістку і просять під її розписку це повідомлення. Я сказав, щоб ніяких розписок не давала. Якщо хочуть, то нехай так дадуть. Вони давно порушували це. Просто в порядку залякування через майбутній марш (на Крим – ред.)», – розповів Джемілєв.

Видання «Українська правда» опублікувало фотографію повідомлення, яке принесли рідним Джемілєва в Криму. У ньому зазначено, що лідер кримськотатарського народу звинувачується за частиною 3 статті 322 Кримінального кодексу Росії «Незаконне перетинання державного кордону Росії», частиною 1 статті 222 «Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів» і частиною 1 статті 224 «Недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки».

f88aa37-92506653-252348552587455-4415216970014654464-n--1--original

Джемілєву запропонували надіслати замість себе адвоката в управління Слідчого комітету у Сімферополі.

Нагадаємо, що у 2019 році російські силовики здійснили в окупованому Криму 80 обшуків, 126 затримань та 282 арешти. Зокрема, 62 обшуки силовики провели в будинках кримських татар. Більша частина обшуків мали політичний або релігійний підтекст.

Напередодні у результаті обшуків російськими силовиками в Криму були затримані четверо кримських татар.

Як повідомлялося, 5 березня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона в ТКГ передала список із понад 200 прізвищ для майбутнього взаємного звільнення утримуваних осіб. Глава держави висловив сподівання на проведення такого обміну в березні.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що до обмінних списків буде включено кримських татар.

Народний депутат Мустафа Джемілєв заявив, що ув'язнені владою РФ кримські татари можуть відмовитися від обміну, якщо дізнаються, що їх обмінюють на злочинців. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: