Мін'юст пропонує скасувати люстрацію колишніх комуністичних діячів

Мін'юст пропонує скасувати люстрацію колишніх комуністичних діячів
Після схвалення Кабміном новий законопроєкт про люстрацію направлять до Верховної Ради, - Малюська

Міністр юстиції повідомив, що найближчими днями новий законопроєкт про люстрацію схвалить Кабінет міністрів

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що зараз люструвати комуністичну владу - це більше популізм, ніж реальна боротьба з системою. Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами міністра, Європейський суд з прав людини у своєму рішенні зазначив неактуальність цього заходу.

Малюська повідомив, що найближчими днями новий законопроєкт про люстрацію схвалить Кабінет міністрів, і документ направлять на голосування до Верховної Ради. «Цей законопроект підготовлено з урахуванням рекомендацій ЄСПЛ, який визнав люстрацію порушенням прав людини», - зазначив урядовець.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський заявив, що Європейський суд з прав людини підтвердив, що люстрація в Україні була незаконною. При цьому глава держави вважає, що є люди, яким її не можна скасовувати.

Раніше  голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що не підтримує люстрацію, однак ініціювати перегляд закону «Про очищення влади» (люстрації) не має наміру.

 Європейський суд з прав людини 24 лютого вирішив не розглядати апеляційну скаргу України у справі щодо закону про очищення влади (люстрацію). Відтак рішення ЄСПЛ у цій справі від 17 жовтня 2019 року, яким було встановлено порушення прав українських чиновників, остаточно набуло чинності.

Як відомо, у середині січня Україна оскаржила рішення Європейського суду з прав людини, який визнав норми закону «Про очищення влади» порушенням Конвенції про захист прав людини.

Нагадаємо, 17 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини опублікував рішення щодо закону про люстрацію. У ньому йшлося, що український закон «Про очищення влади» порушив права українських чиновників.

     

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: