Tagesspiegel: Меркель стає на бік України

Tagesspiegel: Меркель стає на бік України
Ангела Меркель та Петро Порошенко

В частині захисту територіальної цілісності Україна може розраховувати на всеосяжну підтримку уряду Німеччини – німецьке видання

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вперше висловлює застереження щодо німецько-російського проекту газопроводу «Північний потік-2» —найпроблемнішої бізнес-ініціативи у Європі, проти якої неодноразово виступали європарламентарії у Брюсселі, представники коаліції у ФРН від християнських демократів, опозиціонери від «зелених», а тепер, вперше – і сама очільниця німецького уряду. Про це пише німецьке видання Tagesspiegel.

У статті також зазначається, що сигнал щодо збереження транзитної ролі України не є новим. Ще у попередньому німецькому уряді під час переговорів з російською стороною чітко наголошувалося на тому, що інтереси України як держави-транзитера повинні бути враховані. Насправді «Газпром», хоча і не приховує чіткого наміру обійти Україну у процесі газопостачання до ЄС, але не заперечує проти використання і після 2019 року транзитних можливостей України, щоправда, лише 10-ї частини від наявних потужностей.

Німецьке видання пише, що застереження канцлера у ході прес-конференції з президентом України висловлені нею запізно – формальний дозвіл на будівництво газогону вже надано відповідальними органами Мекленбургу-Передньої Померанії. Тим не менш, в частині захисту територіальної цілісності Україна може розраховувати на всеосяжну підтримку Федерального уряду. У цьому канцлер запевнила Главу Української держави, говорячи про беззаперечну прийнятність лише вигідної Україні концепції майбутньої миротворчої місії ООН.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко побував з одноденними візитом у Німеччині, анонсованим ним під час недавньої поїздки у прифронтовий Маріуполь. Офіційний порядок денний включали переговори з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмайером, канцлером Ангелою Меркель і міністром закордонних справ Гайко Маасом.

Раніше повідомлялося, що голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв назвав «троянським конем» для Євросоюзу проект російського газопроводу «Північний потік-2», вказавши також, що переводячи транзит з України, Путін розчищає шлях до повномасштабної військової операції.

Тим не менш, раніше Німеччина дала дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Фінляндія також видала дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». У російському «Газпромі» заявили, що їм потрібен ще один дозвіл від Фінляндії, а процедури отримання дозволів в Швеції, Росії та Данії «йдуть за графіком».

Як відомо, Єврокомісія не буде підтримувати будівництво «Північного потоку-2».

Раніше Верховна Рада закликала уряди світу бойкотувати будівництво «Північного потоку-2».

Читайте також: Газпроводи РФ в обхід України. Які загрози для нас?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: