«Такого ніколи не було». Соціологи фіксують історичний максимум підтримки вступу України до НАТО

«Такого ніколи не було». Соціологи фіксують історичний максимум підтримки вступу України до НАТО
На думку експерта, зростання суспільної підтримки вступу України до НАТО є реакцією на агресивні дії РФ
фото: Ukrinform

«Зараз ми вийшли на історичний максимум – 53% за приєднання до НАТО»

Наразі рекордна кількість українців – 53% – схвально ставиться до вступу держави до НАТО, а за союз з Росією лишається всього 8%. На ці показники звертає увагу аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський, йдеться у матеріалі «Главкома» «Як українці реагують на воєнну істерію? Соціологія фіксує несподівані тренди».

Експерт зазначає, що такого рівня підтримки євроатлантичної інтеграції України, який наявний в Україні зараз, не було ніколи в історії. І чим більше Росія буде погрожувати та нагнітати, тим менше залишатиметься в Україні людей, що на неї орієнтуються.

«У серпні минулого року ми проводили опитування: цікавилися, наскільки серйозною респонденти вважають загрозу нової повномасштабної війни з боку Росії. У квітні російські війська активізувалися і це почало розкручуватись в медіа. 4% вважали, що війна неминуча, а 27% сказали, що загроза є великою. 11% заявили, що загрози взагалі не існує, що загроза є малою – 16%, і 16% заявили, що їм важко відповісти (я тлумачу це так: скоріше ні, ніж так)», – заявив Бурковський.

Експерт додав, що, на його думку, із поточним загостренням російської загрози цифри змінилися, і наразі більшість вважає загрозу великою, проте третина країни і раніше вважала, що Україна перебуває в стані війни.

«Ми з 2000-х років ставимо в своїх дослідженнях питання: який варіант гарантування національної безпеки є найкращим? НАТО, позаблоковий статус, військовий союз з Росією, країнами СНД… В 2012 році взагалі лише 13% казали, що Україні треба вступати до НАТО, 42% казали про нейтральний статус, а 26% виступали за проросійський вектор. Коли Росія напала, то в травні 2014-го стало 34% за НАТО, а вже в вересні того ж року – 44%», – додав соціолог.

Підсумовуючи, Петро Бурковський наголосив, що коли в суспільстві зростає паніка, воно зазвичай не знає, за які варіанти хапатися. У випадку ж із підтримкою НАТО кількість українців, які не визначилися з відповіддю, є історично низькою. Тому, на думку експерта, наразі панічні настрої в суспільстві не панують.

Раніше опальний мільярдер Фірташ з-за кордону закликав Україну відмовитись від НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: