У Філарета закликали УАПЦ і Московський патріархат почати готувати об’єднавчий собор

У Філарета закликали УАПЦ і Московський патріархат почати готувати об’єднавчий собор

Завданням цього собору є «затвердження рішення про церковну єдність та обрання предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ

Після рішення святого і священного синоду Константинопольського патріархату, що відкривають шлях до утворення в Україні єдиної помісної автокефальної Української православної церкви і до одержання нею патріаршого і синодального Томосу про автокефалію, Київський патріархат закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні приступити до підготовки надзвичайного об’єднавчого собору. Про це повідомляє з посиланням на оприлюднену у п'ятницю заяву Київської патріархії.

«Рішення (святого і священного синоду Константинопольського патріархату - ред.) відкривають шлях до скликання надзвичайного об’єднавчого собору ієрархів Української православної церкви у складі всього українського єпископату, який у квітні 2018 року звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію УПЦ. Київський патріархат закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні приступити до підготовки надзвичайного об’єднавчого собору», - йдеться у заяві.

Як зазначається, завданням цього собору є «затвердити рішення про церковну єдність, обрати предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить патріарший і синодальний Томос про автокефалію УПЦ».

«Ми очікуємо того, що беручи до уваги всі обставини – давність історії, плідну діяльність, велике число єпископату, духовенства і вірних, монастирів та духовних шкіл, інші фактори – патріаршим і синодальним Томосом також буде всеправославно затверджене достоїнство патріарха за предстоятелями помісної УПЦ», - сказано у заяві.

«Київський патріархат закликає єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірян Московського патріархату, підтримати процес об’єднання українського православ’я», - додали у Київській патріархії.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення синоду щодо української церкви.

 Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: