У Польщі знову зробили скандальну заяву стосовно стосунків із Україною

У Польщі знову зробили скандальну заяву стосовно стосунків із Україною

Україна приймає нині рішення, що ставлять під сумнів заяви про стратегічне партнерство – заступник міністра закордонних справ Польщі

У четвер ввечері депутатам Сейму представлено інформацію про «актуальні відносини Польщі з найближчими сусідами та політику польського уряду щодо сусідніх країн, особливо до України, Німеччини, Білорусі та Литви...», де заявили, що з українського боку не вистачає рішень, що сприятимуть історичному діалогу між країнами, передає Польське Радіо.

«Україна приймає нині рішення, що ставлять під сумнів заяви про стратегічне партнерство», — сказав у четвер, 9 листопада, у Сеймі Польщі заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький. За його словами, з українського боку не вистачає рішень, що сприятимуть історичному діалогу.

Зокрема, Ціхоцький сказав, що польський уряд мусить реагувати на «ситуації, коли партнери та союзники Польщі приймають рішення, що суперечать союзницьким, партнерським та сусідським відносинам». Він додав, що прикладом цього є «незрозуміле, скандальне рішення посадових осіб української держави про заборону пошукових робіт та ексгумацій останків польських жертв воєнних конфліктів на території України».

Як повідомлялося, 8 листопада глава Української держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами. Польська сторона погодилася на цю пропозицію.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковький заявив, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Глава польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня, Дуда має прийняти самостійно, «але ситуація є досить складною».

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди, які відверто проголошують націоналістичні і антипольські погляди, не повинні займати важливих посад в українській політиці

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: