У Яценюка закликали Угорщину «вгамувати антиукраїнські пристрасті»

У Яценюка закликали Угорщину «вгамувати антиукраїнські пристрасті»

У політсилі висловили тривогу через те, що «шовіністична риторика, яка не раз звучить в Угорщині, стосується не лише України, але й інших сусідніх народів»

Намір провести у Будапешті акцію про так зване самовизначення для Закарпаття є зухвалим і недружнім актом проти України.

Про це йдеться в заяві партії «Народний фронт», яка «категорично засуджує розпалювання в Угорщині антиукраїнської істерії, приводом для якої обрано новий закон України «Про освіту».

«Той факт, що відповіддю на аргументи України стали безпідставні звинувачення та погрози, свідчить про політично мотивований характер такої реакції. «Народний фронт» закликає уряд і конструктивні політичні сили Угорщини вгамувати антиукраїнські пристрасті та зупинити тих, хто вдається до мови шантажу та погроз», - йдеться у заяві партії.

Крім того, у політсилі висловили тривогу через те, що «шовіністична риторика, яка не раз звучить в Угорщині, стосується не лише України, але й інших сусідніх народів».

Таку політику у «Народному фронті» вважають недалекоглядною та глибоко хибною.

«Вона націлена проти цілісності всієї Європи і вимагає засудження з боку європейських партнерів, які усвідомлюють загрозу від заохочення сепаратизму та історичного реваншизму. Закликаємо всіх європейських партнерів спільними силами протверезити тих, хто на догоду Росії намагається порушити політичну стабільність у нашому регіоні. Приналежність до європейського дому є наслідком вірності єдиним цінностям та принципам, які треба доводити щодня. За прикладом України очікуємо цього від наших угорських коллег», - заявляють у партії.

У «Народному фронті» також нагадали, що українські політики залишаються відкриті для діалогу і мають достатньо аргументів, щоб «вгамувати будь-які непотрібні пристрасті чи безпідставні тривоги».

Як стало відомо раніше, болгари вже відмовилися від претензій до українського закону про освіту.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки Комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сійярто заявив, що Угорщина не підриватиме єдність Євросоюзу у питанні антиросійських санкцій через положення закону про освіту в Україні. Проте він зауважив, що Угорщина блокуватиме всі кроки зі зближення України та ЄС в рамках програми «Східне партнерство» та будь-які ініціативи, що сприяють євроінтеграції України.

9 жовтня Клімкін у Twitter запропонував Сіятро разом відвідати Закарпаття та обговорити мовні положення закону про освіту. Проте Сійярто відмовився зустрічатися з міністром закордонних справ України.

11 жовтня Міністерство закоронних справ України направило ноту протесту до Будапешту у зв'язку з інформацією про наміри провести акцію «Самовизначення для Закарпаття».

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати щодо ухваленого в Україні закону «Про освіту».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: