УПЦ КП: Томос про автокефалію можуть дати в листопаді

УПЦ КП: Томос про автокефалію можуть дати в листопаді
Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

«Найближча дата, яка може бути, - це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися у другій половині листопада»

В Українській православній церкві Київського патріархату сподіваються, що Вселенський патріархат надасть Україні Томос на Синоді в другій половині листопада. Про це сказав архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи в ефірі каналу Громадське наслідки рішення Синоду від 11 жовтня.

На питання про терміни отримання Томосу Зоря сказав: «Найближча дата, яка може бути, - це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися у другій половині листопада». «Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це сталося якнайшвидше», - наголосив він. 

Він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли треба збирати собор для об'єднання українських церков. «Досі не було можливості зібрати собор, оскільки представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення», - пояснює Зоря.

Він повідомив, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП буде підтримувати кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього зняли анафему. «Але буде можливість висунути й інші кандидатури, хоча поки інших кандидатур не називалося, хто б міг скласти альтернативу», - зазначив він.

«Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату Томос - як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо», - додав Зоря.

Після отримання Томосу, зазначив архієпископ, в Україні почнеться більш широка справа єднання православ'я навколо Єдиної помісної православної церкви. «Ми вважаємо, що в основному цей процес повинен відбутися протягом 3-4, може, 5 років, - сказав він.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду щодо української церкви.

 Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: