В УПЦ МП є декілька кандидатів на посаду очільника Помісної церкви в Україні

В УПЦ МП є декілька кандидатів на посаду очільника Помісної церкви в Україні

В УПЦ МП є декілька кандидатів на посаду очільника Помісної церкви в Україні

Посада предстоятеля майбутньої Української автокефальної церкви є предметом переговорів, - архімандрит РПЦ

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун вважає, що в УПЦ МП є декілька кандидатів на посаду голови помісної Української православної церкви. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому». За його словами, наразі всі претенденти обговорюються.

«Я не буду називати імена. В принципі, собор не запрограмований заздалегідь на те, кого він має обрати, яку конфігурацію нової церкви він має ухвалити. Має бути обговорення, жвава і щира дискусія. За її результатами мають бути проголосовані рішення щодо кандидатури наступного предстоятеля. Тому це питання залишається відкритим. Думаю, будуть достойні кандидати не лише від Київського патріархату», - вважає Говорун. І зазначає, що від Московського патріархату було би найбільш раціонально і етично висунути на посаду голови помісної церкви України проукраїнського кандидата.

«Щоб людина, яка послідовно виступала за український характер церкви, мала би теж репрезентувати її програму. Так чи інакше, все залежатиме від рішення єпископів, делегатів на соборі», - каже архімандрит.  І додає, що сам він балотуватися не може, оскільки не має потрібного сану священика.

«Процес, що зараз відбувається, вимагає максимального альтруїзму від кожного з учасників, аж до повного самозречення. Я думаю: якщо перш за все думати про свої власні плани і амбіції, то це найкоротший шлях для руйнації процесу об’єднання. Свою користь бачу в тому, щоб спостерігати трохи збоку і давати оцінки. Можливо, вони часто суб’єктивні, але все одно, думаю, вони базуються на певному досвіді і знаннях, яких я набув», - оцінив себе, архімандрит РПЦ Кирило Говорун.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: