Варфоломій: Подобається нашим російським братам чи ні, вони виконуватимуть рішення Вселенського патріарха

Варфоломій: Подобається нашим російським братам чи ні, вони виконуватимуть рішення Вселенського патріарха
Вселенський патріарх Варфоломій

Привілеї Константинополя ґрунтуються на рішеннях і канонах Вселенських соборів і є обов'язковими для всіх у православ'ї, - заявив Вселенський патріарх

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що не планує відступати у вирішенні питання про українську автокефалію, незважаючи на тиск Російської православної церкви. Про це він повідомив на засіданні міського правління грецької діаспори в Константинополі, пише видання Orthodoxia.info.

Варфоломій наголосив, що привілеї Константинополя ґрунтуються на рішеннях і канонах Вселенських соборів і є обов'язковими для всіх у православ'ї.

«Подобається чи ні нашим російським братам, рано чи пізно вони виконуватимуть рішення, ухвалені Вселенським патріархом, тому що у них немає іншого вибору», – наголосив Варфоломій. Він заявив, що знає про існування «добре оплачуваних статей» та про «чорну пропаганду» з російського боку, спрямовану проти Вселенського патріархату. І посміхаючись, додав: «Бог дав нам два вуха, щоб слухати з усіх боків».

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: